Enostavni triki za sijoča okna brez madežev

Pomivanje oken je nepogrešljiv del spomladanskega generalnega čiščenja doma. Vendar pa je okna priporočljivo očistiti tudi med letom, pri čemer je za brezhiben rezultat potrebno izbrati ustrezna čistila, pripomočke in nenazadnje tudi tehniko čiščenja.

Ljudje se neradi lotevamo čiščenja oken, saj zahteva ročno delo, čas, končni rezultat pa je le redko zadovoljiv. Tudi vam se je verjetno že zgodilo, da ste po celodnevnem čiščenju oken, na koncu na njih opazili madeže in lise.

Da se temu izognite, v prihodnje uporabite nekaj naših trikov za sijoča okna brez madežev.

Za čiščenje oken uporabite čistilnike oken

Na področju čiščenja oken je čistilna tehnika zelo napredovala. Med vodilnimi je zagotovo tudi podjetje Kärcher, ki vedno znova poskrbi, da so različna gospodinjska opravila v našem domu opravljena enostavno, hitro in z bistveno manj truda. In to velja tudi za čiščenje oken.

Seveda se tega neprijetnega opravila vedno lahko lotite zgolj s čistilom za steklo, krpo iz mikrovlaken in papirnato brisačo, vprašanje pa je, če boste s končnim rezultatom zadovoljni.

Če si želite brezhibno čista okna brez madežev in lis, potem je izbira ustreznih pripomočkov ključnega pomena.

Priporočamo vam, da za čiščenje oken izberete čistilnik oken, s katerim bo pomivanje oken bistveno hitrejše in učinkovitejše.

Gre za majhno in kompaktno napravo, ki jo poganja baterija in katerega osnovna funkcija je sesanje odvečne vlage na steklu in tudi na drugih gladkih površinah (pravimo mu tudi sesalnik oken).

Ena izmed najbolj priljubljenih tovrstnih naprav je tudi čistilec oken Kärcher, katerega uporaba je zelo enostavna.

Z njim bodo vaša okna bleščeče čista zgolj v treh korakih:

  • na steklo razpršite mešanico čistilnega sredstva in vode,
  • s krpo iz mikrovlaken ali čistilno blazinico odstranite trdovratno umazanijo,
  • s čistilnikom oken posesajte odvečno vlago, ki se steka neposredno v rezervoar.

Okna očistite dovolj pogosto

Okna so vir naravne svetlobe v bivalnih prostorih in bistvena razlika je v osvetljenosti prostorov, če so okna umazana ali pa bleščeče čista. Sveže čista okna pa niso le vir svetlobe, ampak poskrbijo tudi za občutek domačnosti in svežine v prostoru.

Ker pa so okna z zunanje strani dnevno izpostavljena cvetnemu prahu, slabemu vremenu z veliko dežja in drobnimi delci prahu, je jasno, da je za njihovo čistočo potrebno redno skrbeti. Če pa k temu dodamo še prstne odtise otrok in madeže hišnih ljubljenčkov z notranje strani, je jasno, da je okna priporočljivo očistiti na vsaka dva meseca. S tem se boste izognili še večji umazaniji, ki bi vas ob naslednjem čiščenju oken dodatno spravila v slabo voljo.

Za čiščenje oken izberite pravi čas

Čeprav se zdi lep sončen dan idealen za pomivanje oken, pa v praksi temu ni tako. Vroči dnevi in sončni žarki, ki sijejo direktno na vaša okna, so glavni krivec, da se steklo in čistilo prehitro osušita, zaradi česar se pojavijo neprijetne lise.

Za čiščenje oken zato raje izberite siv in oblačen dan, brez dežja in močnega sonca.

Izberite ustrezna čistilna sredstva

Kadar okna redno čistite in na njih ni veliko umazanije, lahko za čiščenje oken zadostuje samo voda. Mnogi za to uporabijo doma pripravljena gospodinjska sredstva oziroma čistila, kot so na primer mešanice kisa in vode, citronske kisline in vode, detergenta za posodo in vode, črnega čaja in vode ter alkohola in vode.

Kadar pa se je umazanija na oknih dalj časa nabirala, potem je potrebno izbrati ustrezna čistilna sredstva. Danes so vam na voljo že pripravljena čistila za steklo ali pa se odločite za koncentrate za čiščenje oken, ki jih zmešate z vodo.

Čistilna sredstva uporabite zmerno

Glavna naloga čistilnih sredstev je rahljanje najbolj trdovratne umazanije, kot so na primer maščobe, žuželke, kožna olja in emisije. Poleg tega pa za seboj puščajo tudi posebno zaščito, zaradi katere dež hitreje odteka in okna ostanejo dalj časa čista.

Vendar to še ne pomeni, da več kot boste uporabili čistilnega sredstva, bolje bo. Prevelika količina čistilnega sredstva na oknu oblikuje masten film, kar posledično vpliva tudi na pojav lis, madežev in črt.

Izberite ustrezno tehniko čiščenja oken

Priporočamo vam, da pri čiščenju oken uporabite pravilno tehniko čiščenja:

  • Z gobico in razpršilno steklenico nanesite čistilno sredstvo.
  • Če je potrebno, z drgnjenjem odstranite trdovratno umazanijo.
  • S strgalom obrišite odvečno tekočino. To storite s polkrožnimi gibi od leve proti desni in obratno, ostanke pa obrišite s krpo.
  • Okensko steklo spolirajte s semiš krpo, kuhinjsko brisačo ali s krpo iz mikrovlaken in tako odstranite še zadnje kapljice vode, še posebej na robovih.

Uporabite naše trike za sijoča okna brez madežev. Prepričani smo, da bodo vaša okna od sedaj naprej vedno bleščeče čista!

Naročnik oglasa: Karcher trgovina d.o.o.

 

Tagi