Do večje konkurenčnosti s povezovanjem in spremembami

Županja Občine Domžal mag. Renata Kosec se je 13. novembra 2023 na Brdu pri Kranju udeležila osrednjega dogodka 2. Festivala podjetništva, ki ga je organiziral Klub slovenskih podjetnikov (SBC). Dogodka z naslovom “Naši podjetniki zmagujejo, kaj pa Slovenija?” se je udeležilo približno 500 gospodarstvenikov in podjetnikov, županov in državnih predstavnikov, med njimi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter predsednik Komisije za preprečevanje korupcije dr. Robert Šumi.

Poudarek festivala je na regijskem in medobčinskem povezovanju za večjo konkurenčnost. Ob tem je županja mag. Renata Kosec s kolegi župani in podjetniki razpravljala, kakšne rešitve potrebujejo slovenske občine, da bosta življenje in delo občanov lažja ter uspešnejša, razvoj občin pa hitrejši. So pa na današnjem osrednjem dogodku podjetniki izpostavili potrebo po krepitvi podjetniške miselnosti in opozorili na slabo stanje v državi. Med najnujnejšimi so izpostavili davčno reformo. Ob tem je minister Matjaž Han poudaril, da »v tej državi moramo narediti predvidljivo davčno okolje in sprejeti nek družbeni dogovor, kakšno Slovenijo želimo.«

Zaradi novih obremenitev so gospodarstveniki vse bolj zaskrbljeni nad dogajanjem v državi, predvsem zaradi dodatnih davkov, odhodov najbolj perspektivnih mladih v tujino, pa tudi zaradi politike, ki po njihovem vse bolj služi sama sebi. “S trenutnim stanjem v državi res nismo zadovoljni,” je na novinarski konferenci ob robu festivala povedal predsednik SBC Joc Pečečnik in napovedal, da bodo za vlado najprej pripravili predloga davčne reforme in sprememb plačnega sistema, ki bi zagotavljal višje plače in omogočal konkurenčnost pri privabljanju delovne sile. Kot je ocenil, so na področju delovne zakonodaje, plač in dotoka tujega kapitala ter delovne sile danes razmere nemogoče. “Želimo, da ljudje več zaslužijo, da se spremeni plačni sistem, da bomo dobili nazaj srednji razred, da se pospeši potrošnja in da bodo ljudje lahko živeli,” je dodal.

Avtor: Občina Domžale; Foto: Občina Domžale

Tagi