Delo v Coworkingu – vedno bolj priljubljen način dela tudi pri nas

Predstavljajte si sobo, polno delovnih posameznikov, ki so zaposleni v različnih vrstah podjetij in organizacij. Pisarna kar puhti od kreativnih idej, posamezniki se med sabo mrežijo in delijo svoje ekspertize ter ideje. Od malih podjetij do freelancerjev in tistih, ki občasno delajo od doma. Coworking je v zadnjem desetletju prerasel v pravo gibanje, ki spreminja način dela. Njegova popularnost je s pandemijo le še narasla, saj je možnosti za oddaljeno delo danes veliko več. Tudi v Sloveniji po Kaj pa »coworking« sploh pomeni in komu vse je namenjen?

Sodelo ali coworking

Slovenski prevod besede bi lahko bil »sodelo« ali »skupno delo«, vendar se v večini uporablja kar angleški termin coworking. Je sodoben način dela, ki posameznikom in predvsem manjšim organizacijam omogoča, da si občasno ali stalno delijo prostor ne glede na to, iz katere industrije prihajajo. Da si lažje predstavljate, je običajen coworking prostor kot velika odprta pisarna s prostimi pisalnimi mizami, za katerimi sedijo različni delavci, ki med sabo niso povezani.

Coworking je primarno namenjen vsem tistim, ki bi lahko sicer delali od doma ali pa najemali svojo lastno pisarno. A vendar se marsikdo raje odloči za skupno pisarno z ostalimi, saj tako zmanjša samoizolacijo in obenem zviša svojo produktivnost. Prav tako pa večina coworkerjev pravi, da na tak način veliko lažje ločujejo svoje zasebno življenje od profesionalnega, kar je pri samozaposlenih pogost problem.

Raznolikost in sodelovanje

Vsako podjetje, ne glede na velikost, potrebuje ustvarjalno okolje. Coworking ni le skupen prostor, ampak filozofija, ki spodbuja spontano mreženje in sodelovanje med različnimi profili posameznikov. Omogoča izmenjavo mnenj, spodbuja sodelovanje in deljenje kreativnih znanj med posamezniki različnih branž.

V enem prostoru se tako lahko družijo in ustvarjajo kreativci, podjetniki, nevladniki in drugi. Kljub raznolikosti poklicev, ki jih opravljajo, jih združujejo prostori coworkinga. Še posebej je to pomembno za podjetnike začetnike, ki morajo stremeti k mreženju in navezovanju stikov. V pisarni tako lahko srečajo posameznike, ki so ali so bili v podobni situaciji ali pa spoznajo potencialne stranke.

Pisarna Coworking – najbolj kul pisarna v Ljubljani

Tudi v Sloveniji coworking prostori postajajo vse bolj priljubljeni. Ponudbe coworkingov, predvsem v Ljubljani in okolici, je vse več več. Eden izmed najnovejših in najsodobneje opremljenih prostorov se nahaja v Črnučah. Coworking prostor Pisarna je oblikovan z mislijo na vaše udobje, učinkovitost in vsestranskost. Ni le prostor z lepim pohištvom, brezplačno kavo in hitrim internetom. Pisarna je skupnost prijateljev, ki z veseljem pomagajo vsem, ki iščete svoj nov sanjski delovni kotiček. Poleg navdihujoče skupnosti vam Coworking Pisarna nudi številne praktične rešitve, ki vam bodo olajšale delo in dvignile produktivnost na višjo raven.

V Pisarni ponujajo tudi brezplačno preizkusno obdobje, tako se lahko brezplačno prepričate, če vam ustreza način dela v coworking skupnosti.

Več o coworkingu Pisarna in njihovi ponudbi najdete na tej povezavi.

Ugodna fleksibilnost

Uporabniki coworking prostorov so ponavadi sami svoji šefi, kar pomeni, da imajo poleg fleksibilnega delovnega mesta tudi fleksibilen delovni čas. Zato jim coworking prostori ponujajo različne načine najema, kjer lahko najamejo prostor za en teden, en mesec ali celo leto. Nekateri prostori ponujajo dodatno tudi najem zasebnih prostorov.

Najem mize v coworking prostoru je ugodnejši od najema lastne pisarne, saj plačate le toliko prostora, kot ga potrebujete. Navadno najem vključuje uporabo elektrike, interneta, ogrevanja, tiskalnika in parkirišča. Prostori imajo kuhinjo z brezplačno kavo in prigrizki, ponujajo brezplačen najem sejne sobe, vključujejo kotičke namenjene druženju, nekatere večje verige coworking prostorov pa vključujejo celo telovadnico.

Kako izbrati primeren prostor?

Pri izbiri coworking prostora je pomembno upoštevati svoje individualne potrebe in želje. Nekateri ljudje imajo raje prostore, ki so bolj tihi in produktivni, medtem ko drugi iščejo bolj živahne prostore, kjer se lahko družijo in sodelujejo z drugimi.

Eden izmed pomembnejših dejavnikov pri izbiri coworking prostora je lokacija. Javni prevoz in parkirišče sta zagotovo pomembna faktorja pri odločitvi. Prav tako je dobro preveriti, kako je z zasedenostjo miz in razporeditvijo prostora. Vsekakor potrebujete dovolj osebnega prostora, da lahko razprete svoja kreativna krila in ohranite produktivnost. Dodatni plus je lahko tudi, če ponudnik organizira sproščena druženja ali izobraževanja. Glavni namen coworking prostorov je povezovanje in ustvarjanje produktivne skupnosti. Nenazadnje mora biti prostor ustrezno zavarovan, tako digitalno kot fizično, da se boste dobro počutili, ko ste in ko niste prisotni v pisarni.

Preizkusite delo v coworkingu Pisarna

Delo v coworkingu Pisarna lahko brezplačno preizkusite. Tako boste doživeli prostor in spoznali vaše potencialne sodelavce. Verjamemo, da vas bo okolje Pisarne prepričalo, spoznali boste, da je delo v coworking okolju več kot le delo – je izkušnja, ki odpira vrata novim prijateljstvom, poslovnim stikom in inovacijam.

Naročnik oglasa: SDP d.o.o.

Tagi