Delate od doma? Poskrbite za zmogljiv računalnik

V obdobju epidemije je bilo delo od doma še posebej popularno, pri čemer smo veliko časa preživeli za svojimi računalniki. Na žalost pa so v tem obdobju mnogi ugotovili, da so njihovi računalniki premalo zmogljivi in neprimerni za delo.

Zato ni nič presenetljivega, da je bilo v času epidemije povpraševanje po zmogljivejših računalnikih povečano, saj se je izkazalo, da je delo z njimi bistveno boljše in učinkovitejše. Ob tem pa se je uporabnikom najpogosteje porajalo vprašanje, kakšen računalnik izbrati, da bo delo od doma potekalo nemoteno.

Izbiro računalnika prilagodite svoji naravi dela

Pri delu od doma je zmogljiv računalnik ključnega pomena za učinkovito delo različnih vrst poklicev. Vsak od njih pa ima različne zahteve in potrebe, ki jih je potrebno upoštevati tudi pri zbiri računalnika.

Če se ukvarjate zgolj z oblikovanji dopisov in drugimi pisnimi oblikam dokumentov ne potrebujeta tako zmogljivega računalnika kot pa na primer grafični oblikovalec ali pa inženir strojništva.

S tega vidika se uporabniki najprej vprašajo, ali izbrati prenosni računalnik ali namizni oziroma stacionarni računalnik.

  • Prednost in slabosti stacionarnega računalnika

Stacionarni računalnik je praviloma zmogljivejši. Zato boste za podobno ceno običajno dobili v njem večjo zmogljivost kot pa pri prenosniku z istimi komponentami. V tem primeru lahko izbirate tudi večje monitorje in bolj funkcionalne tipkovnice ter miške, ki vam omogočajo bistveno lažje delo.

Stacionarni računalniki veljajo za bolj zanesljive, saj imajo več prostora in večjo učinkovitost hlajenja. Če se pri njih kaj pokvari, jih je mogoče enostavno popraviti in zamenjati, ne da bi pri tem ogrozili drugih komponent.

Se je pa potrebno zavedati, da je namizje stacionarnega računalnika omejeno izključno na eno lokacijo, zato ga ne morete prenašati na primer v pisarno ali na poslovne sestanke.

  • Prednosti in slabosti prenosnika

Prenosni računalnik pa je, kot že ime pove, v osnovni namenjen temu, da ga lahko prenašamo iz ene lokacije na drugo. Vendar pa vas ta mobilnost stane tudi nekaj več denarja.

Čeprav so v teoriji manj zmogljivi od stacionarnih računalnikov, pa so prenosniki z najnovejšimi procesorji danes že zelo hitri pri prenosu podatkov in primerni tudi za bolj zahtevna pisarniška dela, prezentacije, obdelave podatkov in osnovno multimedijo.

Torej, če pogosto potujete, hodite na poslovne sestanke ali kombinirate delo od doma in v pisarni, potem je prenosni računalnik najboljša izbira. Marsikdo pa prenosnikov ne mara, ker smo omejeni z manjšimi zasloni in tipkovnicami, zato je zahtevnejše delo oteženo. Vendar pa tudi za vse takšne težave vedno obstaja rešitev – nekateri prenosniki vam omogočajo dodatni priklop monitorja, ki vam vsaj v času dela od doma bistveno olajša marsikatero opravilo.

Ključne komponente, ki vplivajo na zmogljivost računalnika

Ne glede na to, ali ste se odločili za stacionarni računalnik ali prenosnik, obstajajo tri pomembne komponente, o katerih bi morali resno razmisliti. Te močno vplivajo na zmogljivost računalnika in s tem na bistveno večjo produktivnost in uspešnost pri delu:

  • Procesor: Je tista komponenta, ki vpliva na odzivnost računalnika. Hitrejši procesor deluje bistveno hitreje, zato omogoča nemoteno odpiranje več aplikacij hkrati in hitrejše opravljanje vsakodnevnih nalog. Za poslovne namene bi morala zadostovati že povprečen 4-jedrni procesor s frekvenco vsaj 3 GHz.
  • RAM: Pomnilnik računalnika, ki poskrbi za shranjevanje podatkov medtem, ko računalnik ne deluje. Njegova izbira je odvisna od kompleksnosti programov, ki jih uporabljate. Če se ukvarjate z obdelavo videoposnetkov in drugega grafičnega materiala, potem boste potrebovali veliko RAM-a.
  • Shranjevanje: Trdi disk HDD in pogonski disk SDD ne shranjujeta le vaših datotek, ampak se uporabljata tudi za zagon in upravljanje vseh programov ter operacijskega sistema. Lahko izberete med enem od obeh ali pa uporabite kar oba – uporabniki za shranjevanje datotek običajno uporabljajo trdi disk, za shranjevanje programov pa pogonski disk. Ne glede na to, katerega boste izbrali, je pomembno, da vam zagotavljata čim več prostora – izbirate lahko med 1, 2 ali 3 TB prostora.

Kakšen računalnik bo torej zadovoljil vsem vašim potrebam?

Ko gre za izbiro računalnika za delo od doma, imate veliko možnosti. Vedno se lahko odločite tudi za nakup naprave poslovnega razreda. Ta ima običajno že vgrajeno tudi varnostno strojno opremo, ki bo dodatno zaščitila vaše podatke.

Ker pa se računalniška tehnologija neprestano razvija, se splača vlagati v sistem, ki bo zadovoljil vsem vašim potrebam že danes in omogoča lažjo nadgradnjo nekje v prihodnosti. Na tem mestu naj poudarimo, da je različne komponente namiznih računalnikov bistveno lažje nadgraditi kot pa pri prenosnikih. Ti so pogosto omejeni s pomnilnikom, trdim in pogonskim diskom, prav tako pa je nadgradnja tehnično zahtevnejša.

Če iščete zmogljiv računalnik, je obisk računalniške trgovine nujno potreben. V njej so vam na voljo različne računalniške komponente, zato izbiro lažje prilagodite svojim potrebam in naravi dela. Ker pa tovrstne trgovine zaposlujejo izključno strokovnjake na področju računalniške tehnologije, je popolnoma jasno, da boste v njih deležni najboljših nasvetov za nakup dovolj zmogljivega računalnika za vaše potrebe.

Za nakup novega računalnika, priporočamo trgovino Links, kjer do konca meseca marca poteka posebna akcija prenosnikov po znižanih cenah!

Naročnik oglasa: iLINKS d.o.o.

 

Tagi