Bodi EKO tudi ti, kupi leseno in ne plastične!

Bliža se dan spomina na mrtve, ko se z obiskom grobov, cvetjem in prižiganjem sveč poklonimo pokojnim. Množično prižiganje sveč na grobovih ob tem prazniku terja precej odpadkov, kar predstavlja ekološki problem. O tem je zadnja leta vedno več govora, sploh ker smo v Sloveniji v svetovnem vrhu po porabi nagrobnih sveč.

Odlična rešitev, s katero bomo prispevali k zmanjšanju obremenitve okolja s svečami in s tem naredili uslugo našemu planetu, so svečke, angelčki, vrtnice in križi iz lesa, oziroma nagrobni okraski, ki jih izdeluje Sebastjan Zajc iz Sv. Mohorja pri Moravčah, ki je pred štirimi leti čisto po naključju oziroma lahko bi rekli iz neke prvinske radovednosti, srečal svojo strast – izdelavo unikatnih izdelkov iz lesa.

Njegova rokodelska zgodba se je začela z lesenimi metuljčki, ki jih je izdelal v dar prijateljem. Kmalu je ugotovil, da je lahko to tudi dobra poslovna priložnost. Poleg metuljčkov je začel pod blagovno znamko Zajchek WOODS izdelovati še druge manjše unikatne lesene izdelke: zapestnice, uhane, obeske za ključe, voščilnice iz lesa, lesene darilne škatle, lesene napise ter še mnogo drugih lesenih izdelkov, ki jih lahko uporabljamo v vsakdanjem življenju ali pa ob posebnih priložnostih. Leseni unikatni izdelki pa so seveda lahko tudi odlično darilo, s katerim bomo razveselili obdarovanko oz. obdarovanca.

Sebastjan pravi, da se je v lesu preprosto našel, saj ponuja ogromno možnosti za uporabo. Najraje ustvarja z domačim slovenskim lesom, občasno pa izdela kaj tudi iz eksotičnih vrst lesa. Svojo ponudbo velikokrat razstavi in ponudi obiskovalcem tudi na raznih sejmih in prireditvah. Tudi tam se mu je že utrnila kakšna ideja za nove izdelke. Tako je recimo nekoč opazil, da mu manjka nekaj za dekleta, zato se je lotil zapestnic in lesenih uhanov in jih okrasil s kristali swarovski. In je delovalo. Oblikoval je tudi leseno darilno škatlo za steklenico vina, pa prstan iz črnega lesa, ki mu je pripel svetleč kristalček. Pred kratim se je lotil izdelave tudi manšetnih gumbov, ki jih izdeluje iz mešanice epoxi smole in lesa.

Nagrobni okraski

Poleg tega, da je vsak njegov izdelek narejen z ljubeznijo, pa je šel Sebastjan še korak dlje. Njegova ideja o lesenih svečkah in angelčkih oziroma nagrobnih okraskih, ki so odlična zamenjava za nagrobne sveče, ima tudi ekološko noto, saj s tem prispevamo k zmanjšanju obremenitve okolja s svečami. Ne samo, da z njimi ne pridelamo odpadkov. So zelo očarljive na pogled, zato bodo lepo krasile grobove bližnjih.

Sebastjanove izdelke si lahko ogledate na Zajchek Woods FB strani in Zajchek Woods Instagram profilu, oziroma v spletni trgovini www.zajchekwoods.si, kjer lahko izdelke tudi naročite. Lahko pa ga pokličete na telefonsko številko 040 365 220 ali mu pišete na e-naslov sebastjan.zajc@gmail.com.

Tagi