BeeTea ali ne biti v Domžalah?

Biti ali ne biti v Domžalah? Dvomljivcem naj položimo na srce, da Domžalčani ljubimo slamnike, čebele in kulinariko. Zato so se člani turističnega podmladka OŠ Venclja Perka z mentoricama Darjo Hristovski Kandušer in Katjo Erban odločili ustvariti produkt, ki bi ponujal doživetje na več senzornih področjih ter združeval bogato domžalsko tradicijo, ki se je do danes prenašala iz roda v rod. Nastal je »BeeTea ali ne biti v Domžalah.« To zdaj res ni več vprašanje.

»BeeTea« je edinstven produkt, ki s svojo nežno gracioznostjo, dovršenostjo in estetskim izgledom poboža dušo in brbončice, hkrati pa v sebi nosi tudi močno sporočilno in simbolno vrednost. Namen produkta je povzdigniti domžalsko kulinariko na višjo raven, hkrati pa opozoriti na bogato tradicijo domžalskih panog, kot sta čebelarstvo in slamnikarstvo, na katere smo v Domžalah upravičeno ponosni. Da bi omenjene panoge prepletli v vrhunski izdelek, ki bi ga lahko tretirali tudi kot turistični spominek s trajnostno noto, je turistični podmladek za pomoč poprosil tri mojstrice svojega področja.

Med, cvetni prah in bogato čebelarsko znanje je prispevala Nika Pengal, ki s čebelicami deli planet in svoj vsakdan ter opozarja na njihovo nepogrešljivost za okolje in človeka. Izpod spretnih rok Ane Cajhen so nastale zlate kite, iz katerih z neskončno ljubeznijo nastajajo slamniki, prepoznavni znak in ponos Domžal. Kot zamrznjene v času in prostoru jih je skupaj s cvetovi slamnika in cvetnim prahom trajno  vdelala v obeske. Nika Svetec, virtuozinja v deželi čokolade in sladkih pregreh, je po željah turističnega podmladka izdelala vrhunsko pralino, prijetno na pogled in božanskega okusa.

»BeeTea ali ne biti v Domžalah« je torej paket kulinaričnega ter drugih izkustvenih doživetij. Kulinarično izkušnjo omogoča pralina, ki edina na tržišču ponudi okus čaja ameriškega slamnika (prispodoba domžalskih slamnikov) v ganachu bele čokolade. Le-temu sta dodana med in limona, sestavini, ki jih običajno dodamo h klasičnemu čaju. Za piko na »i« in zaokrožitev okusov poskrbi še medeni hrustljavček, ki prija ob vsakem čaju. Pralina je postrežena na estetsko oblikovanem podstavku iz umetne mase, kjer so simbolično vgrajeni elementi predhodno omenjenih domžalskih panog – slama, cvetovi slamnika in cvetni prah. Podstavek je večnamenski, saj je lahko obesek za ključe ali ogrlica. Za trajnostno noto, ki služi v prid čebelam in ohranjanju le-teh, poskrbi priložena vrečka semen medovitega slamnika, ki vabijo uporabnika, naj jih poseje, vzgoji rastlinice in jih prinese v domžalski apiterapevtski čebelnjak, kjer bo v zameno za »čebeljo hrano« lahko koristil apiterapevtsko storitev.

S produktom je turistični podmladek na 38. vseslovenskem festivalu mladih Turizmu pomaga lastna glava dosegel izjemen uspeh. Prejel je tri zlata priznanja, in sicer v kategoriji za najboljši produkt, nalogo in promocijski video.

»BeeTea ali ne biti v Domžalah« je v ponos sodelujočim in vsem, ki so nesebično pomagali pri uresničitvi projekta. Ob tej priložnosti se člani turističnega podmladka z mentoricama poleg predhodno že omenjenih iskreno zahvaljujejo ravnateljici Maši Mlinarič za podporo pri zagonu projekta, šolskemu skladu OŠ Venclja Perka (finančna podpora), Mojci Kržič (postavitev spletne strani), Nini Arh in Karlini Strehar (pomoč pri montaži spota), Martini Lesjak (obdelava logotipa), mizarju Janezu Selšku (izdelava polic in postavitev stojnice), Alešu Florjančiču – Blunout (donacija majic), Nejcu Škoficu (avtorske skladbe za zvočno podporo promocijskega videospota), Slamnikarskemu muzeju Domžale in Milki Breznik (pomoč pri snemanju promocijskega videospota).

»BeeTea ali ne biti v Domžalah« je lahko v velik ponos Domžalam. In celi Sloveniji. Morda nekoč tudi svetu.

Od danes do 16. maja lahko na spletni strani Turistične zveze Slovenije glasujete za NAŠ promocijski videospot. Vabljeni k ogledu in glasovanju. Vaš glas nam ogromno pomeni!

Glasujete lahko s klikom na to povezavo.

16. maja 2024 ste vabljeni na javno in odprto prireditev na tržnico v Medvode, kjer se bodo člani turističnega podmladka s svojim produktom ponovno predstavili in potegovali za odličja. Vabljeni torej v četrtek, 16. 5., od 10.00 ure dalje. Ne bo vam žal!

Avtor: Darja Hristovski Kandušer in Katja Erban; Foto: Ana Cajhen

Tagi