Avtentični slovenski gin iz črnuške destilarne Petriot osvaja priznanja

Belokranjec Jurij Petruna po izobrazbi informatik, je izjemno predan raziskovalec ter ljubitelj detajlov. Oboževalec unikatnosti in izvirnih kombinacij okusov. Drugačnih. Avtentičnih. Je ustanovitelj črnuške destilarne avtentičnega gina, poznane po imenu destilarna Petriot, ki s proizvodnjo avtentičnega slovenskega gina predstavlja lepote slovenskih pokrajin širom sveta in posega po številnih priznanjih.

Pisalo se je leto 2020, ko je Jurij Petruna s preprosto in unikatno idejo začel pisati zgodbo. Izvirna ideja je hitro dobila vse večje razsežnosti in jasnejšo podobo. Prerasla je v pravo poslovno idejo s konkretnim izdelkom, ki so ga kot družinsko podjetje na trg lansirali leta 2021.

Številne lepote in posebnosti slovenskih pokrajin, so še dandanes prezrte. Premalo izpostavljene ali prepoznavne. V družinskem podjetju so jim želeli podariti vrednost in pomen, ter jih na svoj način predstaviti ljubiteljem avtentičnosti. Odločili so se za proizvodnjo avtentičnega slovenskega gina, ki predstavlja izbrane slovenske pokrajine.

Avtentičen slovenski gin v sebi združuje skrbno izbrane naravne, lokalne in ekološko pridelane sestavine izbranih slovenskih pokrajin, brez kakršnih koli aditivov ali drugih umetnih dodatkov.

Vsak gin, ki ga proizvedejo v destilarni Petriot v Črnučah, je tako svojevrstna in zmagovalna kombinacija sestavin, okusov in arom. Je poseben in edinstven, kar pomeni, da na svojevrsten način pričara unikatno in edinstveno podobno pokrajine, katero predstavlja.

Ginu so tako dodana izbrana zelišča, ki predstavljajo pomemben del dediščine in pa tradicije slovenske pokrajine, katero predstavljajo.

Vsi koraki v postopku destilacije so v destilarni Petriot avtomatizirani, s čimer zagotavljajo kakovost gina, medtem ko celotni proizvodni proces, začenši z izborom surovin, tehtanjem količin pa vse tja do pakiranja izdelkov poteka ročno.

Od same ideje, navdiha do snovanja novih okusov in iskanja ustreznih sestavin, preteče tudi nekaj mesecev, saj tako raziskovanje, kakor tudi ustvarjalnost, terjata svoj čas. Vsak avtentičen slovenski gin iz destilarne Petriot je tako poseben, edinstven in unikaten.

Petriot Gin je v letu 2022 prejel več zlatih medalj in prestižnih nagrad, med katerimi so v destilarni Petriot najbolj ponosni nad nazivom “Najboljši izdelek po izboru potrošnikov 2022”, ki ga v okviru rublike Agrobiznis organizirajo pri časniku Finance. Lovorike, ki poleg uvrščanja izbranega avtentičnega slovenskega gina na sam zemljevid prepoznavnosti, tako s strani strokovnjakov, kakor tudi poznavalcev, sočasno pomeni tudi potrditev in priznanje zavezanosti destilarne Petriot h kakovosti in predanosti pri ustvarjanju avtentičnega slovenskega gina.

Pred kratkim so izdelali tudi prvi slovenski akvavit imenovan Fair Ann (Lepa Anka), ki ga bodo na Jurjevanje slavnostno predstavili javnosti in ga tako tudi lansirali.

Praznik svetega Jurija ima v zgodovini destilarne Petriot prav posebno mesto. Zeleni Jurij je bil namreč prvi v seriji ginov, ki so jih proizvedli. Nastal je v počastitev praznovanja goda sv. Jurija, ki po ljudskem izročilu prinaša pomlad, obilje, srečo ter veselje, s čimer so se v destilarni Petriot na svoj način tudi sami poklonili Beli krajini.

Posebnost prvo lansiranega gina je bila tako ravno v kombinaciji aromatičnih in tipično belokranjskih sestavin: brezove vode, šipka, kamilice in rmana. Tako kot je bila belokranjska serija ginov, bodo tudi preostali gini, ki jih bodo proizvedli v destilarni Petriot, predstavljali poklon slovenski pokrajini, dediščini in tradiciji. V letošnjem letu bodo predstavili tudi serijo “Slovensko primorje” z dvema novima okusoma. Vsekakor bodo tudi z novo serijo, z dvema novima okusoma avtentičnih slovenskih ginov, upoštevajoč dediščino, tradicijo in lokalne ekološke sestavine, predstavili primorsko pokrajino.

“Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“

 

Tagi