Ali se vam izplača vgraditi toplotno črpalko? 10 najpogostejših vprašanj pri nakupu

Želja po vgradnji sistema toplotne črpalke kot vira ogrevanja naše hiše ali stanovanja nam prinese tudi nekaj vprašanj za razmislek. Verjetno se tudi vam porajajo dileme o primernosti toplotne črpalke, potrebni moči, ogrevanju sanitarne vode in še drugih podrobnostih. Preberite 10 vprašanj, ki se najpogosteje pojavijo v postopku nakupa toplotne črpalke.

1. Ali je toplotna črpalka primeren sistem za ogrevanje naše hiše/stanovanja?

Kot prvo in najpomembnejšo dilemo bomo izpostavili primernost toplotne črpalke za različne tipe objektov. Toplotna črpalka je primerna za vsak dom, ne glede na velikost, energetsko učinkovitost, ogrevanje z radiatorji, talnim gretjem ali kombinacijo obojega. Toplotna črpalka je v 90 odstotkih primerov najučinkovitejši način ogrevanja, za novogradnje je idealna rešitev. Najpogostejša izbira je tudi pri obnovah starejših hiš in zamenjavi obstoječega ogrevanja.

Toplotne črpalke vgrajujemo v zelo različne objekte; nizko energijske novogradnje, skoraj nič energijske novogradnje, izolirane starejše objekte ter tudi slabo ali neizolirane starejše objekte. Za delovanje toplotne črpalke zrak-voda potrebujete le dostop do električne energije.

Če želite učinkovito ogrevati objekt z napravo, ki bo delovala samodejno glede na želeno temperaturo, imeti nizke stroške za ogrevanje ter hkrati še ogrevati sanitarno vodo in prejeti nepovratno finančno spodbudo Ekosklada, je odgovor o primernosti toplotne črpalke pritrdilen!

2. Kakšno moč toplotne črpalke potrebujem?

Vprašanje o primernosti toplotne črpalke za vsak dom smo potrdili, naslednji korak pa je izračun potrebne moči toplotne črpalke za naš objekt. Vsak dom je treba obravnavati individualno in glede na ogrevano kvadraturo, izoliranost objekta, kakovost vgrajenih oken, orientiranost steklenih površin ter želje po ogrevanju sanitarne vode pripraviti izračun toplotnih izgub in potrebne moči toplotne črpalke za optimalno delovanje. Na voljo je širok razpon moči toplotnih črpalk; od 4 kW do 25 kW.

Pri novogradnjah so omenjeni podatki del projekta za izvedbo, kjer so izračunane vse toplotne izgube in predvidena potrebna moč toplotne črpalke. Za obnove in zamenjave obstoječega sistema se obrnite na strokovnjaka, ki vam bo svetoval ustrezno moč toplotne črpalke.

Zakaj je moč toplotne črpalke zelo pomemben podatek?

Napačno dimenzionirana moč toplotne črpalke lahko povzroči neučinkovito delovanje naprave. Neustrezni sta premajhna in prevelika moč, saj bomo v prvem primeru, kljub ogrevanju, lahko občutili hladnejšo temperaturo od želene, v drugem pa bi zmanjševali ekonomsko učinkovitost.

Kaj je ključnega pomena pri izbiri moči toplotne črpalke?

Najpomembnejše merilo je ogrevalna obremenitev, ki določa potrebo po kW/m2/leto, ki jo zagotovi toplotna črpalka, da bo naš dom prijetno topel. Vpliv na potrebno moč pa ima tudi odločitev za ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko. V tem primeru moramo poleg ogrevalne obremenitve stavbe zagotoviti dodatno moč še za ogrevanje sanitarne vode. Le-ta dodatek okvirno znese 0,1 do 0,3 kW na osebo. Pri izbiri potrebne moči pa si odgovorite tudi na vprašanje, ali bo toplotna črpalka primarni vir ali pomožni vir ogrevanja.

3. Katero vrsto toplotne črpalke izbrati; zrak-voda, voda-voda ali zemlja-voda?

Najpogostejša in najcenejša izbira je toplotna črpalka tipa zrak-voda, saj jo je možno namestiti tako rekoč povsod, le da imamo dostop do električne energije. Za ogrevanje črpa toploto iz zunanjega zraka. Dogaja se cirkulacija, ki povzroča absorpcijo toplote in prenos le te v naš dom.

Nekoliko bolj specifični sta toplotni črpalki zemlja-voda in voda-voda. Toplotne črpalke tipa zemlja-voda delujejo po principu črpanja toplote iz segretih tal. Ta morajo biti primerne kakovosti in vsebovati veliko vlage za čim višjo toplotno prevodnost. Parcela mora biti večino dneva osončena in relativno velika, da se poleti tla segrejejo in akumulirajo toploto, ki jo toplotna črpalka v zimskem času nato koristi za ogrevanje naše hiše. Sistem toplotne črpalke zemlja-voda vključuje geotermalne kolektorje, ki delujejo s cevovodom, položenim blizu površja, a pod linijo zmrzali ter geotermalne sonde, nameščene globlje v zemlji. Pomembno je tudi, da območja nad kolektorji ne zasadimo ali pozidamo.

Še toplotna črpalka tipa voda-voda, ki kot pove že njeno ime, črpa toploto iz vodnega vira ustrezne kakovosti, s čim manjšo vsebnostjo mangana ali železa. Lahko gre za izvir ali izdelano vrtino, voda mora imeti v zimskem času vsaj 7 do 8 °C. Specifika pri izkoriščanju vodnega vira je potrebno dovoljenje Direkcije za vode Republike Slovenije. Toplotne črpalke voda-voda so najbolj primerne za območja s termalno vodo oziroma izviri tople vode, kot je npr. severovzhodna Slovenija. Večinoma se sistem vgrajuje v večje objekte, manj pa v samostojne družinske hiše.

4. Ali je toplotna črpalka priporočljiv sistem ogrevanja za območja zelo mrzlih zim?

Skrb je odveč. Toplotna črpalka je primerna za vsa območja Slovenije, tudi tista z najbolj mrzlimi zimami. Če ste si dom ustvarili na lokaciji, kjer zimske temperature padejo tudi precej pod 0 °C, je odlična izbira toplotna črpalka Mitsubishi z zunanjo enoto Zubadan. Ima ključno prednost zmožnosti ogrevanja do zunanje temperature -28 °C. Njeno specifično delovanje temeljni na tehnologiji flash injection, sistemu obvodnega kroga, ki izboljša kroženje plina. Krogotok omogoči hitri pretok hladilnega sredstva za ogrevanje. Nova sodobna enota Zubadan ima tudi bolj učinkovit kompresor in nov toplotni izmenjevalec, ki še dodatno povečata zmogljivost ogrevanja ob mrzlih zimah. Nov kompresor ima tudi dodatno prednost znižanja zvočne moči, vendar ne na račun ogrevalne moči.

5. Kako naj poskrbim za ogrevanje sanitarne tople vode?

Notranje enote toplotnih črpalk imajo integriran rezervoar za toplo vodo, zmogljivosti 180 litrov, 200 litrov ali 230 litrov. Če se odločite za ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko, bo poskrbela, da bo voda ves čas na voljo celotnemu gospodinjstvu. Toplotna črpalka lahko ogreva sanitarno vodo tudi v ločenem bojlerju do 500 litrov. Obstajajo pa tudi modeli notranjih enot toplotnih črpalk brez rezervoarja, če sanitarne vode ne želite ogrevati v sklopu sistema toplotne črpalke.

Najpogosteje uporabniki izberejo notranjo enoto z integriranim bojlerjem in tako poskrbijo za sistem 2 v 1, ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Velikost zalogovnika določimo glede na velikost in potrebe vašega gospodinjstva. Za dvo- ali tričlansko družino pri povprečni porabi vode zadostuje 180-litrski bojler. Za štiri- ali veččlansko družino priporočamo 230-litrski bojler. Če potrebujete več sanitarne tople vode, se lahko odločite za ločen rezervoar.

6. Ali toplotna črpalka deluje na kombiniranem sistemu s talnim in radiatorskim ogrevanjem?

Odgovor je pritrdilen. V svojem domu imamo lahko nameščene radiatorje in talno gretje, toplotna črpalka pa bo z dvoobmočnim modelom delovala na obeh območjih. Prednost dvoobmočnega modela je možnost nastavitve dveh različnih temperatur vode, nižjo za pošiljanje v cevovode talnega gretja in višjo za radiatorje. Tak sistem je zelo uporaben pri obnovah, ko npr. del hiše med obnovo opremimo s talnim gretjem. Odličen pa je tudi za novogradnje, kjer predvidimo, da bomo del prostorov, npr. kletne pomožne prostore, shrambo ogrevali z radiatorji, preostanek hiše pa s talnim gretjem. Za še višje udobje nam dvoobmočni modeli toplotnih črpalk nudijo tudi nastavitev urnika za delovanje posameznega območja.

Večina sodobnih modelov toplotnih črpalk se lahko pohvali z zmožnostjo priprave ogrevalne vode do 60 °C ali 65 °C, kar zadostuje za kombinirano ogrevanje z radiatorji in talnim ogrevanjem.

7. Ali imam lahko vgrajena dva sistema ogrevanja – obstoječi način in toplotno črpalko?

Sistem toplotne črpalke je izredno prilagodljiv. Ugotovili smo, da lahko kombiniramo talno gretje in radiatorje, brez težav pa kombiniramo tudi drugi vir ogrevanja. Toplotne črpalke lahko delujejo kot primarni ali pomožni vir ogrevanja. Če se odločimo za kombinacijo npr. peči na olje, drva, pelete, plin in toplotno črpalko, imamo na voljo različne nastavitve pametnih preklopov med obema viroma. Krmilna enota bo glede na različne situacije zagnala toplotno črpalko ali drugi vir ogrevanja. Nastavimo lahko načine nastavitev preklopa na podlagi zunanje temperature, glede na obratovalne stroške, na podlagi izpusta CO2 in glede na zunanji vnos.

Če izberemo nastavitev na podlagi zunanje temperature, bo krmilna enota izvedla preklop, ko bo zaznala zunanjo nastavljeno temperaturo. Odločimo se lahko za nastavitev glede na obratovalne stroške. Krmilna enota bo v tem primeru zagnala sistem, ki bo tisti čas optimalen glede na stroške. Nastavitev omogoča tudi način preklopa na podlagi izpusta CO2 s ciljem zmanjšati izpust v okolje. Krmilna enota pa lahko zazna tudi zunanji vnos, npr. signal elektro družbe o omejitvi porabe elektrike.

Po navadi se za kombiniran sistem odločajo lastniki starejših in neizoliranih ali slabo izoliranih stavb. Namesto da bi toplotno črpalko vgradili kot primarni vir ogrevanja in v tem primeru potrebovali visoko potrebno moč, kombinirajo obstoječi in novi energetsko učinkovit sistem. Obstoječi način tako ostane nekako za “rezervo”.

Pogosteje se med obnovo starejša hiša tudi relativno dobro izolira, toplotna črpalka pa zamenja obstoječi sistem.

8. Koliko prostora potrebujem za toplotno črpalko in kako glasna je?

Sistem toplotne črpalke je sestavljen iz notranje in zunanje enote. Notranja mora biti nameščena znotraj našega objekta, zunanja pa izven.

Notranja enota z integriranim rezervoarjem za toplo vodo je velikosti hladilnika, ne povzroča umazanije ter ne potrebuje veliko prostora ali posebnega prostora – kurilnice. Najpogosteje se jo namesti v utility ali shrambo, pa tudi pomožno kopalnico. Sodobne notranje enote so izredno tihe, tudi glasnost lahko primerjamo z modernim hladilnikom.

Notranja enota brez bojlerja je še ustrezno manjša, prostor lahko najde kar v kuhinji zraven preostalih gospodinjskih aparatov.

Zunanja enota ob delovanju oddaja zvok, ki je ob neprimerni lokaciji enote lahko nekoliko moteč (kaj storiti, če je toplotna črpalka preglasna?), če je enota nameščen preblizu (manj kot en meter) npr. okna v spalnici. Zvočni tlak zunanjih enot, ki se meri na razdalji 1 do 5 metrov, je od 43 dB (A), kar je primerljivo z glasnostjo v knjižnici. Tudi zunanja enota pa bo popolnoma nemoteča, če zanjo izberemo primerno lokacijo; npr. blizu sosedove zunanje enote, na strani hiše, kjer ni spalnih prostorov, z ustrezno usmeritvijo in odmiki. Dejstvo pa je tudi, da pozimi, ko toplotna črpalka intenzivno deluje, oken ne odpiramo za daljši čas, skozi zaprta okna pa nas sosedov zvok ne bo motil.

9. Kakšni bodo stroški ogrevanja s toplotno črpalko?

Toplotna črpalka je energetsko izredno učinkovit način ogrevanja. S primerno izbrano močjo za potrebe našega doma, pravilnimi nastavitvami in rednimi preventivnimi pregledi bo delovanje optimalno in stroški nizki. V primerjavi z ogrevanjem na kurilno olje lahko toplotna črpalka naše ogrevalne stroške tudi prepolovi.

10. Ali lahko pridobim nepovratna sredstva Ekosklada?

Ekosklad spodbuja energetsko učinkovite odločitve, zato vam v primeru vgradnje toplotne črpalke nudi nepovratno finančno spodbudo. Subvencija je podeljena v primeru prve vgradnje ogrevalnega sistema in ob zamenjavi obstoječe peči, izjema so le območja, kjer je občina ali lokalna skupnost za območje predvidela prednostni način ogrevanja (npr. mestni plin).

Višina subvencije se določi glede na to, ali ste toplotno črpalko vgradili kot prvi sistem ali zamenjali staro peč, ki je povzročala izpust CO2 v ozračje. V prvem primeru ste za vgradnjo toplotne črpalke tipa zrak-voda upravičeni do 20 odstotkov naložbe oz. 1.000 evrov nepovratnih sredstev, v drugem pa do 40 odstotkov naložbe oziroma 2.500 evrov. Še nekoliko višja je spodbuda, če stari sistem ogrevanja zamenja toplotna črpalka in živite na območju, kjer je občina sprejela Odlok o načrtu za kakovost zraka, in sicer do 50 odstotkov naložbe oziroma do 3.200 evrov. Za pridobitev subvencije se upošteva celotna naložba v toplotno črpalko, ki je smiselno povezana z naložbo; torej rezervoar tople vode in inštalacije za krmiljenje sistema ter druge morebitne povezane elemente.

Vlogo je treba poslati po izvedeni naložbi ter priložiti nekaj dokazil, med drugim fotografije in specificirano ponudbo. Ekosklad za pridobitev nepovratne finančne spodbude navaja še pogoj, ki je strokovna vgradnja in zagon s strani usposobljenega monterja iz evidence ARSO.

Potrebujete pomoč pri izbiri ustrezne toplotne črpalke? Stopite v stik in svetovali vam bomo.

Naša ponudba v SVET KLIME obsega preverjene znamke toplotne črpalke ter klimatske naprave.

Naročnik oglasa: Svet klime

 

Tagi