10 glavnih napak na izpitni vožnji!

Bodisi opravljate izpit za motor ali izpit za avto, mnogi pravijo, da je to eden od najtežjih izpitov v življenju. Da pa bo opravljanje izpita lažje, smo pripravili nekaj koristnih nasvetov in najpogostejših napak, ki jih kandidati delajo na izpitni vožnji.

Kako poteka izpitna vožnja?

Izpitno vožnjo lahko opravljate v katerem koli izpitnem centru v Sloveniji, ki se nahajajo v večini večjih krajev. Namenjena je temu, da ocenjevalec ugotovi, ali ste sposobni na samostojno in varno vožnjo v skladu s cestno prometnimi predpisi. Običajno se začne s pripravo na vožnjo in konča takrat, ko se ob koncu vožnje naredi vse za varno zapustitev vozila.

Izpitna vožnja traja 50 minut, poleg inštruktorja pa je prisoten tudi član izpitne komisije oziroma ocenjevalce. Sestavljena je iz štirih delov:

  • Pregled dokumentov: Ocenjevalec najprej preveri kandidatove dokumente kot so osebna izkaznica, zdravniško spričevalo in evidenčni kartonček. Nato kandidata seznani s potekom izpita in načinom podajanja informacij. Ta morajo biti razumljiva, nedvoumna in podana v pravem trenutku.
  • Priprava na izpit: Ta zajema vse postopke, ki so potrebni, da kandidat ustrezno pripravi vozilo na vožnjo. V ta namen se pripne z varnostnim pasom, prilagodi sedež in vsa ogledala ter pregleda vozilo.
  • Preizkus vožnje v prometu: Nato sledi preizkus vozniških sposobnosti v prometu. Ocenjevalec kandidata sproti usmerja po bolj ali manj poznanih poteh in hkrati ugotavlja njegovo reagiranje v prometu.
  • Analiza vožnje: Ta je namenjena predvsem utemeljitvi oceni. Če je ocena negativna, je ta del še toliko bolj pomemben. Analiza mora podati jasne razloge za neuspešno opravljen izpit, saj se na podlagi napak kandidati naslednjič nanj še bolje pripravijo.

Najpogostejše napake na izpitni vožnji

Z razlogom pravijo, da se na napakah učimo. Če jih dobro poznamo, potem se lahko nanje tudi bolje pripravimo. In na tem mestu vas zagotovo zanima, katere so najpogostejše napake, na izpitnih vožnjah zaradi katerih kandidati ne opravijo izpita. Svetujemo vam, da jih dobro preučite in se jim skušajte izogniti:

1. Neustrezno opazovanje na križiščih

Križišča so tista, ki lahko povzročajo mnogo težav. V njih je potrebno dobro opazovati in biti pozoren na semafor, ostala vozila in druge udeležence v prometu. Napačna presoja in slabo opazovanje lahko pomenita izsiljevanje prednosti in nepravilno vključevanje v promet.

2. Uporaba ogledal

Kandidat mora redno spremljati promet, ki se dogaja okoli njega. Za to uporabi vzvratno ogledalo ter levo in desno ogledalo na vozilu. Neuporaba ogledal je velika napaka, saj na ta način ne moremo vedeti, kaj se z vozilom dogaja.

3. Vzvratna vožnja

Najpogostejša napaka pri vzvratni vožnji je slabo opazovanje kandidata in vožnja s pomanjkljivo natančnostjo, kar pomeni, da je potrebno med vožnjo veliko popravkov smeri. Čeprav lahko vzvratna vožnja povzroča veliko težav, pa se jo z obilico vaje zagotovo da natrenirati.

4. Vzvratno parkiranje

Podobno velja tudi za vzvratno parkiranje, pri katerem je tudi najpogostejša napaka pomanjkljiva natančnost. Zaradi tega je potrebno veliko popravkov smeri, zaradi česar je parkiranje dolgotrajno. Neuspešno parkiranje po nekaj poskusih vas tako lahko stane opravljenega izpita.

5. Nepravilna uporaba svetlobnih naprav

Med nepravilno uporabo svetlobnih naprav je najpogostejša napaka neuporaba smernikov. Te je potrebno uporabiti ob vsakem zavijanju in vsaki spremembi smeri vožnje, na kar pa kandidati pogosto pozabijo.

6. Vožnja mimo

Pri voznikih začetnikih je pogosta napaka nepravilna presoja in ocena bočne razdalje. Na ta način se pogosto zgodi, da zapeljejo preblizu parkiranega vozila ali pa kolesarja med tem ko ga prehitevajo.

7. Nepravilna lega vozila na vozišču

V določenih situacijah kot je krožišče ali enosmerne ulice, je potrebno biti pri razvrstitvi vozila v prometu še toliko bolj pozoren. Zelo pogosta napaka v enosmernih ulicah je na primer, da se kandidati ne postavijo na levo, če zavijajo na levo.

8. Tehnika vožnje

Glede na to, da izpitna vožnja poteka v tekočem prometu ali ob konicah, je pravočasno reagiranje na nepredvidljive situacije še kako pomembno. V takšnih situacijah se jasno vidi, ali kandidat dobro obvladuje vozilo ali ne. Pogosto ustavljanje, cukanje, prekinitev motorja so pogoste napake tudi na izpitni vožnji.

9. Hitrost vožnje

Zaradi neupoštevanja hitrostnih omejitev je mnogo kandidatov neuspešnih pri opravljanju izpita. Prepočasna vožnja je pogosta predvsem pri vožnji na avtocesti, ko kandidati s tem zavirajo promet. Prehitra vožnja pa je pogosta predvsem v naseljih, ko kandidati niso pozorni na table za omejitev hitrosti, posledica česar je, da s tem kršijo cestno prometne predpise.

10. Nepravilna menjava pasov

Med najpogostejše napake na izpitni vožnji je tudi nepravilna menjava pasov. Kandidati prepozno nakažejo spremembo smeri vožnje, ali pa pri menjavi pasov prevozijo polno črto. To je zelo resen prekršek v cestnem prometu, zato bodite na to še posebej pozorni.

Vendar brez skrbi!

Center varne vožnje je tisti, ki poskrbi, da boste na izpitu popolnoma prepričani v svoje lastne vozniške sposobnosti. Usposobljeni inštruktorji vas dobro pripravijo na vse pasti in zanke, na katere lahko naletite, zato je strah popolnoma odveč.

In ne pozabite, če ste mladi voznik, potem morate v dveh letih po opravljenem izpitu narediti še izpit varne vožnje.

Naročnik oglasa: ZŠAM

 

Tagi