Pivoljubci POZOR: V Selu pri Ihanu odprli pivovarno Hopsebrew!

Še dobro, da imamo pivoznance in ljubitelje vsega kar fermentira. Če ne bi bilo njih, tudi te hitre informacije ne bi dobili, da so pred dnevi v Ihanu, natančneje v Selu pri Ihanu, odprli pivovarno Hopsbrew, ki ima zanimivo zgodbo.

Na spletni strani pivopis.si, kjer najdete vse od piva, pivovarn in ostalih pivoznanstvenih aktivnostih na sončni strani Alp, so objavili, da sta mlada zakonca Boldyrev, ki sta svojo pivovarsko pot začela v Rusiji, od tam svoje pivovarske ambicije preselila v Selo pri Ihanu in si postavila zgledno pivovarno. Tam mi še sicer nismo bili, ker še zbiramo pivski pogum. Obljubimo pa vam v kratkem reportažo.

»Njihova piva, zvarjena izpod rok glavnega varilca Maxima, ki se je šolal na inštitutu za pivovarstvo v Berlinu, so precej hmeljno orientirana. Začeli so s precej klasičnim naborom, ki vključuje pale ale, IPA in porterja. Direktno iz fermentorja smo poskusili tudi nekaj eksperimentalnih vark, tako da lahko razkrijemo, da prihaja tudi IPA s pomarančnimi olupki, lahkotnejša sezonska IPA in pa še eno pivo, ki naj bo za sedaj še zavito v skrivnostno hmeljno tančico.

Nas pa je pivovarna presenetila predvsem zaradi dveh novosti, ki ju bodo prinesli na slovenski trg. Prva je malce tehnična, saj so prva mikropivovarna, ki uporablja tekoči kvas, ki daje pivu še dodatno specifičen karakter. Druga pa bo razveselila predvsem obiskovalce festivalov piva in izbranih barov, ki bodo točili njihovo pivo na angleški način. Ta način se od konvencionalnega razlikuje po tem, da se za točenje (potisni plin) uporablja zrak, namesto CO2. Takšno pivo je bolj nežno po teksturi, lažje pitno in manj karbonizirano«, je o novi pivovarni na spletni strani pivopis.si zapisal pivoznalec Davor Mismas.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: www.pivopis.si
Komentarji uporabnikov
Tagi