PGD Prevoje – Z vami že 130 let

Gasilci PGD Prevoje v letošnjem letu obeležujejo 130-letnico obstoja in neprekinjenega delovanja. Vsa ta leta vseskozi izpolnjujejo svoje humanitarno poslanstvo z nesebično pomočjo ljudem ob nesrečah. To svoje plemenito poslanstvo opravljajo prostovoljno in z veseljem, obenem pa se trudijo, da bo tako tudi v prihodnosti.

Prevojski gasilci v teh dneh obeležujejo 130-letnico plemenitega delovanja. Praznovanje so začeli v petek, 24. avgusta, s slavnostno sejo, na kateri so se spomnili 130 let bogatega delovanja društva, ki je nastalo leta 1888, najbolj zaslužnim članom in podpornikom društva so podelili tudi zahvale in priznanja. Vrhunec praznovanja je potekalo v soboto, 25. avgusta, in sicer najprej s slavnostno prireditvijo pod velikim šotorom na športnem igrišču v Šentvidu pri Lukovici, kjer je nato sledila še velika vrtna veselica, na kateri je za zabavo poskrbel ansambel Erazem, za vse ostalo pa so poskrbeli prevojski gasilci. Praznovanje so sicer želeli začeti z gasilko parado, ki pa so jo zaradi dežja odpovedali. Kljub temu pa v nadaljevanju ni bilo praznovanje nič manj slovesno in veselo.

Ob praznovanju 130-letnice društva so se s hvaležnostjo spomnili svojih prednikov, ki so bili pripravljeni nesebično pripravljeni pomagati ljudem v elementarnih in drugih nesrečah in ki so svoje poslanstvo znali prenesti tudi na kasnejše rodove. »V vseh teh 130 letih se je v PGD Prevoje zamenjalo mnogo članov in prav vsak od njih je dodal svoj pečat k bogati zgodovini gasilske dejavnosti na Prevojah, na katero pa smo danes zagotovo zelo ponosni,« je po postroju več kot 100 zbranih gasilcev in 33 gasilskih praporov ter po predaji raporta poveljnika PGD Prevoje Gašperja Berganta, dejala povezovalka prireditve Špela Rot.

Poveljnik PGD Prevoje Gašper Bergant.

Slovesnosti so se poleg domačih gasilcev, krajanov, predstavnikov okoliških gasilskih društev, podpornikov društva, narodnih noš ter ostalih obiskovalcev, udeležili tudi nj. ekscelenca veleposlanik Republike Poljske Pavel Červinski s soprogo, član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Slavko Jalovec, poveljnik Civilne zaščite Občine Lukovica Mirko Bergant, namestnik predsednika Gasilske zveze Lukovica Milan Florjančič in poveljnik Gasilske zveze Lukovica Gašper Mav. V kulturnem programu so nastopili Godba Lukovica, Folklorna skupina Lukovica s harmonikarjem Damjanom Pevcem ter mlada gasilska in pevka Ana Praznik.

Predsednica PGD Prevoje Mateja Pavlič.

Vse prisotne je lepo pozdravila Mateja Pavlič, predsednica PGD Prevoje, ki je povedala, da so v njihovem gasilskem društvu zelo ponosni, na tako dolgo obdobje humanega poslanstva na prostovoljni zasnovi. »Za požarno varnost na sedanjem požarnem okolišu Prostovoljnega gasilskega društva Prevoje in Lukovica je od leta 1888, pa do leta 1948 skrbelo Gasilsko društvo Brdo. Ustanovitelj, častni načelnik in finančni podpornik Gasilskega društva Brdo je bil Janko Kersnik, notar in pisatelj na Brdu pri Lukovici. Janko Kersnik je tudi poskrbel, da je Gasilsko društvo Brdo na Selu pri Lukovici leta 1891 dobilo gasilski dom. Gasilsko društvo je bolj ali manj uspešno gasilo vse požare in nudilo ostalo pomoč krajanom v svojem okolišu, prav tako tudi v okolici, kamor so bili poklicani. Orodje in opremo so stalno dopolnjevali in menjali za novejšo. Lokacija gasilskega doma pa se je s časoma zdela neprimerna, saj na meji med Prevojami in Lukovicami ni bilo naselja, gasilci pa so ob požarih izgubljali preveč časa, preden so prišli v gasilski dom. Organizacija požarne varnosti ni več ustrezala niti razvoju Lukovice, niti hitri pozidavi in razširitvi Prevoj in Šentvida. Zato so na občnem zboru leta 1949 sklenili, da se Gasilsko društvo Brdo preimenuje v Prostovoljno gasilsko društvo Prevoje, saj so bili gasilci iz Prevoj in Šentvida v tem povojnem času v društvu številčnejši. Prostovoljno gasilsko društvo Prevoje je prevzelo vse orodje in opremo, prav tako tudi skrb za požarno varnost na celotnem območju.

PGD Prevoje ima za seboj bogato zgodovino delovanja.

V letu 1955 so svojemu namenu izročili nov gasilski dom, leta 1958 je društvo razvilo svoj prapor, leta 1966 pa je kupilo prvo motorno brizgalno Sora. Dom smo nenehno obnavljalni, vozila, orodje in opremo pa nenehno dopolnjevali. Na starem gasilskem domu na Selu oziroma Maklenovcu smo zamenjali ostrešje in tako ta gasilski spomenik zaščitili pred propadanjem. Leta 1993 smo v društvu dobili nov prapor. Danes je v društvo vključenih 178 članov, v garaži imamo štiri gasilska vozila. Povprečno število intervencij na leto je v zadnjih letih 21, povprečno število sodelujočih gasilcev na intervenciji pa je dobrih 7,5. Vsako leto se z nekaj članskimi ekipami udeležujemo tekmovanj, ki jih organizira GZ Lukovica. Uspešni pa smo tudi pri pripravi mladine za vse vrste tekmovanj. V PGD Prevoje sledim smeri in viziji ustanoviteljev, pomagati ljudem pri elementarnih nesrečah ter požarih in ker se zavedamo pomena mladih pri vključevanje v gasilske vrste, jih na vajah seznanjamo z gasilsko opremo in orodjem in jih na takšen način pripravljamo na opravljanje operativnega delovanja v prihodnje. Zelo pomemben del našega društva pa so tudi veterani, ki nam s svojimi izkušnjami ter modrostjo bogatijo in dopolnjujejo sodobni čas, za kar smo jim neizmerno hvaležni. Naša želja je, urediti sobo za muzejsko zbirko dokumentov, opreme in orodja, ki so nam jih zapustili naši predhodniki. Tudi vozilo GVC 16/25 je potrebno zamenjave, kajti njegovo podvozje je staro že 34 let in nam ne omogoča več varne in zanesljive vožnje na intervencije,« je v svojem govoru Mateja Pavlič predstavila zgodovino društva. Dodala je še, da bodo ob koncu leta izdali zbornik, v katerem bo predstavljena podrobnejša zgodovina društva v vseh 130-letih. »Verjamemo, da bomo uspeli uresničiti vse cilje, ki smo si jih zadali in da se bo zgodba o uspehu našega društva pisala tudi v prihodnje. Želimo vam prijetno počutje med nami in naj zaključim z gasilskim pozdravom Na pomoč.«

Gasilci PGD Prevoje letos praznujejo 130 let.

Čestitke prevojskim gasilcem ob njihovem visokem jubileju, za odlično izkazano delo in za razvoj gasilstva in društva, je v svojem govoru izrekel tudi namestnik predsednika GZ Lukovica Milan Florjančič. Zaželel jim je uspešno delo tudi v prihodnosti in naj jim bo visok jubilej velika spodbuda za njihovo nesebično delo. Slavko Jalovec se je v imenu Gasilske zveze Slovenije in v svojem imenu prevojskih gasilcem zahvalil za prehojeno pot in njihovo nesebično delo. Še enkrat je čestital vsem nagrajencem, ki so priznanja prejeli na slavnostni seji, dan pred slavnostno prireditvijo. Jim je pa na tej slovesnosti izročil Zlato plaketo GZ Slovenije, ki jo je prevzela predsednica društva Mateja Pavlič.

V letošnjem letu 130-letnico delovanja praznuje 13 društev v Sloveniji in prevojski gasilci so se odločili, da bodo na njihovo slovesnost povabili vse slavljence. Povabilu sta se odzvala PGD Lukovica in PGD Videm ob Savi, njihovim predstavnikom sta predsednica in poveljnik PGD Prevoje, Mateja Pavlič in Gašper Bergant izročila plakete. Prav tako sta zaslužnim gasilcem in podpornikom gasilstva izročila zahvale.

Praznovanje 130-letnice se je po končani slovesnosti nadaljevalo še z veliko vrtno veselico, na kateri je za zabavo skrbel ansambel Erazem. Za vse ostalo pa so poskrbeli prevojski gasilci.

Čestitke gasilcem PGD Prevoje ob njihovi 130-letnici tudi z naše strani!

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi