PGD Blagovica: Olimpijada na dosegu roke!

»V Radljah ob Dravi smo presenetili skoraj vse,« o osvojenem drugem mestu in uvrstitvi v nadaljevanje izbirnega tekmovanja za mladinsko gasilsko olimpijado, razlaga predsednik komisije za mladino Prostovoljnega gasilskega društva Blagovica Andraž Štrukelj.

Drugi v državi

Druge kvalifikacije za olimpijado so gasilcem iz PGD Blagovica znova prinesle drugo mesto na ravni države. Na kvalifikacijah se je pomerilo osem ekip, štiri ekipe iz kategorije mladincev in štiri ekipe mladink. »Osvojili smo drugo mesto na ravni države, kar je izjemen rezultat in v ponos našemu društvu. Čeprav se nismo uvrstili na olimpijado smo na rezultat resnično ponosni. Na olimpijado gredo mladinci PGD Drenov Grič in obe ekipi mladink PGD Andraž nad Polzelo ter PGD Zbilje in ob tej priložnosti jim čestitamo za odličen rezultat.«

Vzdušje na tekmovanju je bilo kar napeto, čeprav je uradni trening pred drugim izbirnim tekmovanjem že potekal v soboto, 30. marca. Fantje in dekleti, ki sestavljajo mladinsko ekipo PGD Blagovica, so v soboto, 13. aprila, na stadionu v Slovenski Bistrici kot najmlajša ekipa skušali doseči uvrstitev na olimpijado, ki bo potekala 18. julija v Švici.

Odločitev za udeležbo na prvo izbirno tekmovanje v Radljah ob Dravi je prišla spontano. »Povabilo je prišlo na Gasilsko zvezo Lukovica in ker se je ponudila priložnost, smo se odločili, da jo sprejmemo. PGD Blagovica nikoli do sedaj ni tekmovala na takšnem tekmovanju in zato je bil naš primarni cilj, da otrokom omogočimo novo izkušnjo,« pojasnjuje poveljnik Domen Razpotnik. »Želeli bi se zahvaliti tudi Gasilski zvezi Lukovica, ki nas pri tem podpira in so nam za pripravo na tekmovanje posodili tudi opremo.«

Ekipa, ki je tekmovala v Slovenki Bistrici in zasedla odlično drugo mesto v kategoriji mladinci

Dosti odrekanja

Po izboru v Radljah ob Dravi so morali v precejšnji meri zaradi starostnih omejitev pomladiti ekipo, ki je stara med 12 in 16 let. Tilen Gabrovec, ki je vlogo mentorja prevzel lansko leto, dodaja: »Uvrstitev na olimpijado je rezultat odličnega dela prejšnje ekipe, ki je že imela nekoliko več izkušenj s tekmovanji, predvsem na občinski ravni.« Priprava na takšno tekmovanje zahteva precej treningov in truda otrok. Pozimi so imeli treninge enkrat na teden v šolski telovadnici, sedaj pa se trudijo, da jim uspe trikrat tedensko. »Včasih manj, drugič več, odvisno od vremena. Ponosni smo na otroke, da dosegajo tako dobre rezultate. Odrekajo marsičemu, da imajo lahko treninge.« pojasnjujejo odgovorni v PGD Blagovica.

Po lanskem izboru so bili jeseni povabljeni tudi na tekmovanje na Hrvaško. Kot edina ekipa so zastopali barve Slovenije poleg Avstrijcev in Madžarov. »Za nas je bilo to bolj revijalno. Videli smo tekmovanje velikega formata. Državno prvenstvo Hrvaške je bila dobra izkušnja, čeprav se s Švico ne more primerjati. Za nas mentorje je bila to izjemno dobra izkušnja, za otroke pa še posebno,« je strnil svoje vtise Andraž Štrukelj.

Aktivni mentorji in številčen podmladek

Trenutno je vseh članov PGD Blagovica čez 200, med njimi kar 57 otrok, starih med 6 in 18 let. V preteklosti so imeli v štirih različnih kategorijah (pionirji, pionirke, mladinci, mladinke) po eno ekipo, ki je nastopala na tekmovanju, sedaj pa so med štiri in pet. »Aprila običajno obiščemo PŠ Blagovica, kjer otrokom predstavimo, kaj delamo. Morda nekateri starši sprva niso bili prepričani, ali je to za njihove otroke, potem pa so po prvih letih videli, da otroke gasilstvo zelo zanima in jih radi vozijo na vaje,« pravi Štrukelj.

Odlično vzdušje in zabava

Za razliko od klasičnih ekip mladinska vaja z ovirami, ki jo bodo izvajali mladi gasilci in gasilke, nima klasičnih gasilskih pozicij, ampak so razdeljeni po številkah. Ekipo sestavljajo: Živa Škofic, Hana Barlič, Jakob Podgoršek, David Bergant, Jure Urankar, Gašper Avbelj, Žiga Podbevšek, Lan Sojer, Mark Frankovič. Imajo še dve rezervi, ki se jim bosta pridružili na tekmovanju, to sta Luka Šnurer in Gašper Podgoršek.

»Meni to tekmovanje pomeni zelo veliko. Dokažem se lahko v eni vaji več in s svojim trudom pokažem, da smo tudi punce sposobne kot gasilke. Imamo odlično ekipo, s katero se dobro razumemo in na vajah zabavamo. Vesela sem, ker imamo tudi dobre mentorje, ki nam vse razložijo,« pravi Hana, ki se je društvu kot pionirka pridružila pred tremi leti.

Poleg gradnje gasilskega centra podpirajo sekcije

Zagnani in požrtvovalni mentorji PGD Blagovica imajo pri svojem delu podporo vodstva društva. Ti jih podpirajo v največji možni meri, saj obenem gradijo tudi Gasilski center v Blagovici. Trudijo se, da so sredstva porazdeljena glede na potrebe sekcij in so obenem izjemno hvaležni vsem, ki z donacijami preko SMS sporočil Blagovica5 na telefonsko številko 1919 prispevajo k izgradnji in dokončanju pomembnega objekta za kraj in nenazadnje celotno občino.

Gradnja gasilskega centra v Blagovici še poteka.

Avtor: Lea Smrkolj; Foto: PGD Blagovica

 

Komentarji uporabnikov
Tagi