Peti nagradni natečaj “Moja reka si 2020” v duhu olimpizma

S spodbujanjem ekološke ozaveščenost natečaj širi duh olimpizma in poziva k sodelovanju tudi športne klube iz vse Slovenije

Na pobudo Coca-Cole v Sloveniji in v partnerstvu z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez (OKS – ZŠZ), Slovensko turistično organizacijo (STO) in društvom Morigenos se začenja peti nagradni natečaj za organizatorje čistilnih akcij Moja reka si 2020. Organizatorji lahko svojo čistilno akcijo na natečaj prijavijo prek spletnega obrazca do 23. marca 2020. Prijava na natečaj je brezplačna. Organizatorji prejmejo priznanja, trije finalisti pa tudi finančne nagrade. V letošnjem olimpijskem letu so k sodelovanju še posebej vabljeni športni klubi, ki poleg športnih aktivnosti skrbijo za čisto okolje in vodne vire v Sloveniji.

Moja reka si je družbeno-odgovorni projekt spodbujanja čistilnih akcij in osveščanja o pomenu ohranjanja čistega okolja v Sloveniji. V letošnjem olimpijskem letu Moja reka si 2020 izraža duh olimpizma, saj je spodbujanje ekološke ozaveščenosti eno od temeljnih načel olimpijskega gibanja. K sodelovanju na natečaju so vabljene najrazličnejše organizacije, ki po vsej Sloveniji tradicionalno izvajajo okoljske dejavnosti s podporo občin in komunalnih podjetij. Med njimi so denimo šole, krajevne skupnosti, turistična, ribiška, lovska, kulturna, gasilska društva in tudi športni klubi.

»V skladu z našo globalno pobudo Svet brez odpadkov in glede na naše trajnostne zaveze do leta 2025 v družbi Coca-Cola HBC vlagamo v pobude in projekte na področju varovanja okolja ter prispevamo k izboljšanju življenja v lokalnih skupnostih. Do leta 2030 želimo pomagati zbrati enako količino embalaže, kot jo damo na trg, z namenom, da jo recikliramo in ponovno uporabimo. Kot korak v tej smeri smo pri Coca-Coli HBC lani uvedli vrsto zavez, ki jih bomo dosegli do leta 2025 in tako zagotovili trajnostno poslovanje družbe. V okviru teh zavez si prizadevamo, da bo 100 odstotkov naše potrošniške embalaže mogoče reciklirati; da bo 35 odstotkov vse plastične embalaže, ki jo uporabljamo, izdelano iz reciklirane plastične embalaže in da bomo pomagali zbrati skoraj 75 odstotkov embalaže, ki se uporablja za naše pijače. Z izvajanjem projekta Moja reka si v sodelovanju s partnerji prispevamo h krepitvi ozaveščenosti ljudi v Sloveniji o pomembnosti pravilnega odlaganja odpadkov in spodbujamo državljane k odgovornejšemu vedenju,« poudarja Mirjana Brlečić Bujanić, vodja Službe za javne in regulatorne zadeve v poslovni enoti Coca‑Cola HBC Adria.

»Športniki in športne organizacije s svojim odgovornim ravnanjem do okolja z zgledom prispevajo h krepitvi sonaravnega razvoja športa in življenja nasploh. Kot krovna slovenska športna organizacija spodbujamo okoljevarstvo, podpiramo okoljske pobude, kot je projekt Moja reka si, ter svoje zveze, športne klube in športnike spodbujamo k sodelovanju. Naš cilj je vsem športnikom in športnicam Slovenije omogočiti treniranje in tekmovanje v najboljših mogočih pogojih, kar vključuje tudi čisto okolje,« poudarja Bogdan Gabrovec, predsednik OKS – ZŠZ, ki je letos kot nov partner pristopil k projektu Moja reka si 2020.

Čistilne akcije so v Sloveniji tradicionalno organizirane v pomladanskem času; večina jih poteka med svetovnim dnevom vode (22. marca) in svetovnim dnevom Zemlje (22. aprila). Letošnji natečaj podaljšuje to simbolično enomesečno obdobje. Rok za spletno prijavo čistilne akcije na natečaj je 23. marec, prijavitelji pa lahko čistilne akcije izvedejo vse do 4. maja 2020. Najboljši trije organizatorji čistilnih akcij prejmejo finančne nagrade: zmagovalec 1.000 evrov za natečaja, drugi finalist 750 evrov in tretjeuvrščeni 500 evrov.

Podrobnosti o natečaju preberite na povezavi tukaj.

O projektu Moja reka si 2020

Projekt Moja reka si 2019, katerega nosilec je družba Coca-Cola v Sloveniji, poteka že od leta 2016. V letošnjem letu projekt podpirajo Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Slovenska turistična organizacija in društvo Morigenos. Nagradni natečaj povezuje in spodbuja organizatorje čistilnih akcij po vsej Sloveniji. S pomočjo projekta se informacije o okoljskih akcijah, ki so v posredni ali neposredni bližini voda, širijo hitreje, organizatorji pa so bolje slišani. Moja reka si 2020 spodbuja ljudi, da se okoljskim akcijam pridružijo v čim večjem številu po vsej Sloveniji. Spletno mesto projekta ponuja podrobnosti o tem, kje in kdaj potekajo čistilne akcije in kdo je njihov organizator.

Miha Ulčar; Foto: Moja reka si 2020

 

Tagi