Sprejemanje in spošotovanje drugačnosti

Tokrat bi rada z vami delila svoje razmišljanje ob širšem aktualnem dogajanju. Ne, ne bom pisala o očitnem. Pač pa o prikriti tematiki, ki se je prikradla med ljudi.

Vsak človek je drugačen. Tako pač je. Vsak je unikaten in kot takšen zaseda svoje mesto in vlogo v družbi. Dve različni osebi ne moreta zasedati istega prostora v družbi in torej ne moreta biti enaki. Ne smeta biti enaki! Oscar Wilde je dejal takole: ‘Bodi ti. Vsi ostali so že zasedeni.’  In prav je, da vsak od nas razvija svoje lastnosti, raziskuje svoje interese, uresničuje svoje sanje in izpolnjuje svoje poslanstvo. Zaseda svoje mesto v družbi. Živi svoje življenje. Bogati svet s svojimi darovi. Torej je edino pravilno, da smo različni.

Pa vendar velikokrat tako težko sprejemamo to drugačnost drugih ljudi. Kako razmišljajo, kaj govorijo, kaj delajo. Sodimo. Ocenjujemo. Presojamo. Zakaj je temu tako?

Brez noči ni dneva, brez teme ni svetlobe. Živimo v svetu dualnosti In tako, kot je svet zunaj nas, takšen je svet znotraj nas. Svetlo – temno. Dobro – slabo. Prav – narobe. In naravno je, da ljudje v vsakem trenutku osmišljamo svet, v katerem živimo. Zato zunanje situacije, dogajanje, stvari, seveda tudi ljudi, njihove besede in dejanja, razporejamo v predalčke. Ko vidimo žival, ki leta po nebu, si razložimo, da gre za ptico – jo damo v predal ptic. Skupek teh predalčkov se imenuje kognitivne ali miselne sheme. Koristne so, ker z njimi osmišljamo svoj svet – iz kaosa ustvarjamo red.

Imamo pa tudi veliko predalov z oznako PRAV in NAROBE, DOBRO in SLABO. Česar smo vajeni, kar nam je poznano, kar smo se naučili ali kar verjamemo, je dobro in je prav. Kar pa se ne sklada z našimi prepričanji o dobro in prav – gre v predal ‘slabo’ oziroma ‘narobe’.

Hitro presodimo, kaj je prav in kaj narobe. In na podlagi tega nato delujemo, kar je vsekakor koristno za hitro in učinkovito funkcioniranje. Vendar ko se znajdemo v situaciji, ko je pred nami oseba, ki ima v svojem predalu ‘prav’ popolnoma drugačne koncepte kot mi, se znajdemo v neprijetni situaciji.

Zakaj se počutimo neprijetno, če ima nekdo drugačne poglede ali prepričanja kot jih imamo sami?

Z miselnimi shemami si, kot rečeno, delamo red v razumevanju sveta. Ko srečamo nekoga z drugačnimi prepričanji od naših, lahko ta drugačen red naše razumevanje sveta zamaje. Zato se počutimo ogrožene, saj želimo ohraniti svoj red in se zato začnemo boriti zanj.

Največkrat začnemo osebo z drugačnimi pogledi prepričevati, da je naš red pravilen – da imam prav jaz – in je njen ‘prav’ pri meni shranjen v predalu ‘narobe’. Seveda oseba nasproti nas zelo verjetno počne podobno, sja želi ohraniti svoj red. Lahko se zgodi, da pride do konflikta. Obe strani se borita za svoj prav, za svoj red, za svoj smisel.

Kadar poskušamo razumeti, da ima oseba nasproti nas drugače razporejene vsebine v ‘prav’ in ‘narobe’ predale kot mi in tako kot ne želimo, da ona zruši naše osmišljanje sveta, si verjetno tudi ona želi ohraniti svoj red in smisel. S tem razumevanjem lažje dopuščamo to različnost.

Druga možnost je torej razumevanje, sprejemanje in spoštovanje drugačnosti. V redu je in prav je, da smo si različni. Ne moremo vplivati, v čem si bomo podobni in v čem si bomo različni. Lahko pa vplivamo, kako različnost razumemo in sprejemamo.

Obstaja še ena možnost, ki jo mnogokrat spregledamo. Moj predlog je, da postanimo radovedni in postavljajmo vprašanja. Radovedna vprašanja: Kakšen je tvoj svet? Zakaj je ta stvar, ki je pri meni v predalu ‘narobe’, pri tebi v predalu ‘prav’? Kaj ti to pomeni? Iz kje izhaja tvoj pogled? Kaj se lahko jaz iz tega naučim?

Predvsem pa poslušajmo odgovore. Odgovori razširjajo naše razumevanje in bogatijo naš svet.

Kar naenkrat uvidimo, da ne obstaja PRAV ali NAROBE. Je samo drugače. In vse je prav, vse je točno tako, kot je. Sicer bi bilo drugače. Gremo prek sveta dualnosti, prek sveta, ki deli. Pridemo do enosti. Simbol enosti je prazen krog. Simbolizira popolnost, neskončnost, celovitost, enakost. In vse to prinaša mir, harmonijo in resnično srečo.

Vedno se iz harmonične enosti vračamo v bolj kaotični svet dualnosti in ko to presežemo, se ponovno vrnemo v enost. Skozi civilizacije prehajamo iz enega v drugo. Trenutno smo v svetu velikih sprememb. Izkoristimo te energije sprememb, da začnemo potovanje proti enosti, proti miru, harmoniji in sreči.

Smo pripravljeni odpreti svoje roke, srce in um ter sprejemati, razumevati in spoštovati? Lepši svet lahko začnemo ustvarjati le s spremembo pri sebi. Kot je dejal Mahatma Gandhi: »Bodi sam sprememba, ki jo želiš videti v svetu.« 

Z ljubeznijo,

mag. Mojca Tavčar, Dao vaditeljica in učiteljica Hatha joge

Društvo Pot srca vabi na spletne vadbe in vadbe v živo!
Dobrodošli na vadbi, kjer boste prisluhnili svojemu telesu, prebudili stik s sabo, svojim telesom, dušo in umom. Telo boste sprostili in napolnili s pozitivno energijo, dušo boste napolnili s svetlobo in ljubeznijo, svoj um pa boste nežno umirili in zbistrili.

SPLETNE VADBE:
Joga za dobro počutje – spletna vadba

Poletna akcija – POLETNA SPLETNA JOGA:
v avgustu prek spleta vadi za le 30 eur – prejmeš:

  • 68 različnih vadb
  • + 1 meditacija
  • + 1 zvočna kopel s tibetanskimi skledami
  • + 2 meditaciji v živo!

NAPOVEDNIK ZA JESEN:
– Regenerativna joga z eteričnimi olji: Sobota, 25.9., 10.00 – 12.30

V septembru ponovno začnemo tudi z vadbami v živo!

Vabljeni tako začetniki kot izkušeni!

Novost v društvu Pot srca za vse, ki si želite podporo pri osebni rasti:

CELOSTNO SVETOVANJE IN ZDRAVLJENJE Z ENERGIJSKO PODPORO ACCESS BARS

Prijave in informacije: 041 821 401, drustvopotsrca@gmail.com, www.potsrca.si

Za tekoče informacije o vadbah in delavnicah spremljajte spletno stran www.potsrca.si ali Facebook stran Društvo Pot srca ali pa se prijavite na naše e-novice.

 

Tagi