Se s partnerjem pogovarjate o denarju?

Nova raziskava je pokazala, da bi se morali

Nova raziskava je pokazala, da se ljudje, ki so pod stresom zaradi financ, pogosto bojijo spregovoriti o teh s svojim partnerjem. Znanstveniki ugotavljajo, da so takšni pogovori navadno le v dobrobit razmerju. Z raziskavo so ugotovili, da komunikacija o denarju parom pomaga, da postanejo bolj odgovorni in lažje rešujejo težave z dolgovi.

Posamezniki, ki jih finančni položaj vznemirja, se navadno izogibajo pogovorom o denarju s svojim partnerjem, so ugotovili v raziskavi na Univerzi Cornwell ter Univerzi Yale, ki so jo objavili v The Journal of Consumer Psychology.

Zakaj se je težko pogovarjati o denarju?

Ljudje se velikokrat sramujejo svojega finančnega položaja, mnogi se bojijo, da bodo s pogovorom o denarju škodovali odnosu. Gre za obrambni mehanizem, ki naredi več škode kot koristi, kažejo rezultati raziskave.

Brad Klontz, psiholog in predavatelj pravi, da imajo vsi pari na neki točki “pogovor” o načrtih za prihodnost, ki vključujejo tako napoved vremena kot želje o naraščaju, vendar nimajo “pogovora” o denarju. Morali bi si odgovoriti na ključna vprašanja:

  1. Kateri so moji trije najpomembnejši finančni cilji?
  2. Kateri so najlepši in najbolj boleči spomini o denarju?
  3. Na katere situacije v povezavi z denarjem se čustveno odzovem?
  4. Ali menim, da preveč zapravljam?

Najprej moramo razumeti svoje vzorce, da lahko na teh kasneje gradimo.

Pravijo, da se nasprotja privlačijo. Tako je pogosto tudi pri denarju, eden od partnerjev je zapravljivec, medtem ko je drugi skopuh. Na začetku odnosa je to lahko zelo očarljivo, vendar bo takšna situacija slej kot prej vodila v prepir. Saj veste, kar nam je na začetku privlačno, nas navadno po preteku nekaj let moti. Lahko se je potem jeziti, da je mož stiskač ali žena zapravljivka.

Kakšen je torej dober pristop k pogovoru o denarju?

Če vas je strah pogovora o denarju, začnite s tako imenovanimi “nizkimi” temami: Kdaj se želite upokojiti? V kakšni nepremičnini bi radi živeli? Koliko denarja nameravate zapraviti za naslednji dopust?

“Pogovor” je dobro izvajati, kadar sta oba s partnerjem sproščena, morda medtem ko se sprehajate drug ob drugem, kajti sedenje nasproti in gledanje iz oči v oči psihološko dojemamo kot pozicijo za boj, tega pa v partnerskem odnosu seveda ne želimo. Pogovora nikoli ne začenjajte z: “O nečem se morava pogovoriti.”

O denarju se pogovarjajte pogosto, vsaj enkrat mesečno. Predebatirajte, koliko ste zapravili ter kako blizu svojega finančnega cilja ste. Večkrat kot bo beseda stekla o denarju, bolj udobno se boste počutili v takšnih situacijah, hkrati pa boste krepili partnerski odnos.

Tekst: Doris Bubnjič, Foto: Unsplash.com

 

 

Tagi