Dobrodošli v letu 2021!

Ob začetku novega se je od preteklega leta dobro posloviti s premislekom o tem, s čim smo bili v preteklem obdobju zadovoljni in kaj nas je osrečevalo ter kaj bi na drugi strani lahko bilo bolje in kako bi lahko drugače v tej smeri delovali. Razmišljamo namreč lahko le, kaj bi lahko bilo bolje, še boljše pa je vprašanje, kaj bi z namenom drugačnega rezultata lahko mi sami storili bolje ali drugače. S tem prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, odločitve in končno za življenje. To pomeni, da se zavedamo moči lastnega vpliva na svoje življenje ter da hkrati sprejmemo tudi posledice vsake odločitve.

Jaz sem ugotovila, da moram za svoje življenje sama prevzeti odgovornost, če ga želim spremeniti. Če želim biti srečna, zadovoljna in izpopolnjena. Da moram sama začeti sprejemati odločitve, ki vplivajo na potek mojega življenja in sprejeti tudi posledice teh odločitev. In to je vsaka odločitev, ki jo kadarkoli sprejmem, tudi za katerokoli moje dejanje. Seveda je to tudi strašljivo, saj je včasih lažje reči, da se je nekaj zgodilo meni, kot da sem to povzročila sama oziroma sem za to odgovorna sama s svojimi dejanji, odločitvami ali ne-odločitvami. Psihologija to naše povsem običajno obnašanje razlaga s pojmom obrambnih mehanizmov – ko ima neko dejanje dobro posledico, odgovornost za dejanje radi prevzamemo sami (npr. v službi moja ideja požane val navdušenja – takrat si rečem: Kako sem se dobro pripravila. Res imam dobre ideje. Res sem pametna.); ko pa ima neko dejanje slabo posledico, pa odgovornost za to raje vidimo v zunanjih okoliščinah ali drugih ljudeh (npr. imam prometno nesrečo in si opravičim, da mi je ponagajal dež ali da sem slabo spala – ne bom pa rekla: Pač res nisem dober voznik). In kar je pri prevzemanju odgovornosti za svoje življenje še zelo pomembno, da vemo – tudi vsaka ne-odločitev je odločitev, ki s seboj prinese določene posledice. Kadar ne sprejmemo odločitve ali nečesa ne naredimo, tudi to je bil naš korak v življenju, ki prinese določene posledice in vpliv na potek življenja ter moramo tudi to sprejeti.

Zakaj je sedaj ključni trenutek, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja, za svoje odločitve in za svoje življenje?

Ker je pomembno, da si poleg pregleda leta, od katerega se poslavljamo, začrtamo tudi cilje, ki jih v novem letu želimo doseči. In s tem, ko prevzamemo odgovornost, si lahko zastavimo cilje za novo leto ter pot, kako jih bomo dosegli  – kaj dejansko bom delal/a in storil/a drugače, bolje. Na kakšen način se bom odločil/a zase. Kaj bom storil/a zase. Ko se zavedam, da je odločitev moja, se bom odločil/a tako, kot vem, da je prav zame. Ne tako, kot je tisti trenutek bolj lagodno in udobno (da pojem tisto slaščico ali poležavam na kavču), ampak tako, kot je dobro zame na dolgi rok (si pripravim zdrav obrok ali naredim vadbo joge).

Moje povabilo je, da ob zaključku starega in začetku novega leta napišete dve pismi:

  1. pismo hvaležnosti letu 2020. Zapišete vse, kar vam je leto lepega prineslo, kar vas je osrečilo in se za to zahvalite ter
  2. pismo manifestacije za leto 2021. Zapišete vse, kar si želite, da se zgodi, vaše cilje in želje, pri čemer pišete v sedanjiku – kot da se je že zgodilo, naj bo to že vaša realnost. In nato zapišete pod leto 2021 še svoje akcijske korake – kaj boste za dosego zapisanih ciljev storili.

Albert Einstein je dejal, da je definicija norosti, kadar delamo vedno znova iste stvari in pričakujemo drugačne rezultate. Imel je prav. Ne čakajmo in ne pričakujmo, da se bo spremenil svet. Spremenimo sebe in spremenil se bo svet. Zavedajmo se, da vsaka naša odločitev kot tudi vsaka ne-odločitev ustvarjata naše življenje in naš svet.

Želim vam leto, polno sreče, radosti, miru in notranje harmonije. Leto, ki ga boste sami kreirali s svojo močjo odločanja in odgovornostjo.

Avtor: Mag. Mojca Tavčar; Foto: Društvo Pot srca

***************************************************************

Društvo Pot srca vabi na spletno jogo!

Dobrodošli na vadbi, kjer boste prisluhnili svojemu telesu, prebudili stik s sabo, svojim telesom, dušo in umom. Telo boste sprostili in napolnili s pozitivno energijo, dušo boste napolnili s svetlobo in ljubeznijo, svoj um pa boste nežno umirili in zbistrili.

SPLETNE VADBE:

  • Joga za dobro počutje – spletna vadba
  • Praksa za zdravje in dobro počutje – Free & Live
  • Šola Belih tigric – Prebuditev in nega ženske energije

Vabljeni tako začetniki kot izkušeni!

Prijave in informacije: 041 821 401, drustvopotsrca@gmail.com, www.potsrca.si

Za tekoče informacije o vadbah in delavnicah spremljajte spletno stran www.potsrca.si ali Facebook stran Društvo Pot srca ali pa se prijavite na naše e-novice.

 

Tagi