Žeparji zopet na pohodu

Policisti opozarjajo, da je zopet zaznano povečano število ”Žeparjev”. Žeparji so ljudje ali skupine, ki se ukvarjajo z obliko tatvine, ki se imenuje žeparstvo. To je kraja iz žepov, torbic in drugih osebnih predmetov.

Žeparji niso vedno le posamezniki, ampak so to lahko tudi večje organizirane skupine, ki so izurjene z različnimi zvijačami. Njihov plen so največkrat gotovina, plačilne kartice in drugi osebni dokumenti. Redkeje se odločijo odtujiti nakit, ure ali druge vredne predmete, ki jih ima žrtev pri sebi. Tipičen primer tatvine je, ko eden od žeparjev zamoti osebo, sostorilec pa ji ukrade denarnico. Pred njimi vas lahko varuje le nenehna pozornost in nekoliko nezaupanja do ljudi.

”Svetujemo da s sabo ne nosite večjih količin gotovine. Ne plačujte z gotovino in pazite na čeke ter plačilne kartice. Pazite na osebno prtljago, nosite jo čim bolj ob telesu. Ročna torbica naj bo vedno zaprta in nikoli je ne puščajte brez nadzora (v lokalu, čakalnici, na vlaku …). Denarnico in dokumente nosite čim bolj ob telesu, in ne v torbicah, še posebno ne v zunanjih žepih. Izogibajte se množici; storilci imajo radi učinek presenečenja in hitrosti ter izkoristijo nepazljivost žrtve. Pazite na mimovozeče motorje in kolesa,” so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana.

Če postanete žrtev kraje je pomembno, da ostanete mirni, zbrani in ukrepate hitro, da zmanjšate morebitno škodo. Najprej o dogodku obvestite policijo, nato blokirajte kartice ter spremljajte svoje račune in identiteto. Več nasvetov kako se zaščititi pred Žeparji ter kako ravnati ob kraji, si lahko preberete tukaj.

Bodite previdni in pazite na svoje stvari!

Karin Božič Zupančič; Foto: policija.si

 

Tagi