Železniški NEprehod – 2. del

Pred časom smo poročali o novi investiciji Slovenskih železnic v Domžalah, obnovi perona. Le ta je sedaj višji in spravlja okoliške prebivalce v slabo voljo. Kot smo takrat omenili, prečkanje železnice pri železniški postaji, marsikateremu občanu pomeni bližnjico iz vzhodnega predela Domžal v zahodnega ali obratno.

Občani so slabe volje. Če pogledamo nekatera dejstva so upravičeno slabe volje. Dejansko ne gre za neprehod, temveč za polprehod. Potniki do dostopa na peron iz vzhodnega dela Domžal, lahko prečkajo dva tira, kjer je prehod tudi urejen. Tretji tir je uradno neprehoden. Uradno? Pred tirom je opozorilna kamnita tabla z napisom: "Ne hodi čez progo, je smrtno nevarno." Zanimivo, da takšne opozorilne table ni tudi na drugi strani, kjer potniki prečkajo dva tira, da pridejo na peron. Ali tam pa prehod ni smrtno nevaren? Kje je tukaj logika?

Spomnimo, da so bile že pred leti razne pobude, od podhoda, ki je stroškovno neizvedljiv, do nadhoda, ki pa pomeni samo dodatno obremenitev za tiste, ki bi ga prečkali. Za primer damo lahko nadhod čez železnico v Črnučah.

Kje je rešitev?  Naredi se dostop še čez tretji tir in postavi ustrezno signalizacijo, kar konec koncev ne predstavlja velikega stroška. Pa še marsikateremu občanu bi s tem prihranili kakšen "siv las" manj.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Tagi