Železniška postaja Jarše-Mengeš ob 6.40: “Kje je vlak? Spet bom zamudil!”

Za odhod na delo ali v šolo uporabljate javni železniški prevoz. Pa se en dan pripeti, da ima vlak zamudo. In ker ima vlak zamudo, to pomeni, da boste tudi sami po vsej verjetnosti zamudili službo ali šolo. Če se to pripeti enkrat, bo delodajalec na delovnem mestu ali učitelj v šoli vašemu opravičevanju za zamudo še verjel, če pa se to pripeti večkrat v krajšem časovnem obdobju, pa se bodo že začeli pojavljati dvomi v vaše opravičilo. Nekaj takšnega se v zadnjem obdobju dogaja potnikom, ki se na delo ali v šolo v smeri Ljubljane z vlakom ob 6.40 uri odpravljajo z železniške postaje Jarše-Mengeš. Vlak ob tej uri je imel namreč večkrat večje zamude, v enem primeru pa ga sploh ni bilo.

Pred leti sem si na televiziji ogledal zanimivo oddajo o japonskih vlakih. Ti so znani po točnosti, zamude pa se merijo samo v sekundah. Da ne bi prihajalo do zamud, delavci železnice na peronu potiskajo ljudi v vagone, da se lahko zaprejo vrata in da vlak odpelje pravočasno. Poleg tega so strojevodje s strani nadzornikov deležni velikih pritiskov, da ne bi prihajalo do zamud. V kolikor pa že pride do nekajsekundne zamude, potnike na postaji že čakajo zaposleni železnice s potrdili o zamudi. Žal so pritiski na strojevodje glede sekundne točnosti pred leti pripeljali tudi do ene večjih železniških nesreč, saj je strojevodja, ki je bil v nekajsekundni zamudi, v ovinek pripeljal prehitro, zaradi česar je vlak iztiril. Posledice so bile tragične. Včasih je bolje na cilj priti nekaj sekund kasneje kot nikoli.

Pri nas zamude ne merimo v sekundah, kar zaradi same železniške infrastrukture to ni možno. Se pa meri v minutah. Če se to pripeti sem ter tja, je še nekako sprejemljivo in tudi potniki zaradi tega ne bodo pretirano slabe volje. Če pa se to pripeti večkrat zaporedoma, je pa zagotovo prisotna nejevolja, saj boste zaradi tega zamujali v službo ali šolo.

S strani občanke smo bili seznanjeni, da v zadnjem obdobju pogosto prihaja do tega, da vlak za smer Ljubljana, ki je na rednem razporedu ob 6.40 uri, na železniško postajo Jarše-Mengeš prihaja z veliko zamudo ali pa ga sploh ni. Občanka nam je še povedala, da gre na ta vlak več otrok, ki obiskujejo šolo v Ljubljani, zaradi večkratnih zamud, pa jim morajo starši pisati opravičila. Ob tem je izpostavila še en vidik zamude vlaka in sicer prevelika gneča na naslednjem vlaku, kar je trenutno neprimerno zaradi zdravstvene situacije.

V zvezi z zamudami vlaka oz. neprihoda na železniško postajo Jarše-Mengeš, smo se obrnili na Slovenske železnice, kjer so nam povedali, da so v mesecu novembru zaradi okvar starih vlakovnih garnitur žal nastale večje zamude omenjenega vlaka, in sicer 12. novembra (22 minut), 15. novembra (29 minut) in 17. novembra (25 minut). 16. novembra pa je bil organiziran nadomestni avtobusni prevoz. “Problematike se zavedamo in sprejemamo vse ukrepe, da se tovrstni dogodki ne bi zgodili. Na Slovenskih železnicah smo trenutno v fazi menjave starih dotrajanih voznih sredstev z novimi. Konec leta in v začetku naslednjega leta prihaja v promet več novih vlakov,” so nam še povedali na Slovenskih železnicah.

Avtor: Miha Ulčar

 

Tagi