Zaradi suma, da naj bi otrok zbolel za ošpicami za dobri dve uri zaprli Zdravstveni dom Domžale

V uredništvo smo s strani več občanov prejeli informacijo, da naj bi se danes popoldan v Zdravstvenem domu Domžale nahajala oseba, za katero je obstajal sum, da naj bi obolela za ošpicami. Zaradi tega, ker se je tam nahajala oseba z znaki tega obolenja, pa naj bi prostore zdravstvenega doma zaprli. Seveda je pri občanih nastala panika, saj so se govorice po Domžalah širile tako hitro kot veter. Da pa je bila zaskrbljenost še malo večja, je zagotovo tudi primer obolelega moškega z ošpicami v preteklih dneh, ki naj bi po poročanju medijev pomoč iskal najprej v Izoli nato pa še v Ljubljani, bolezen pa naj bi prinesel iz Kosova.

V Zdravstvenem domu Domžale smo preverili, če je njihovo dežurno službo res obiskala obolela oseba z ošpicami in če so morali zaradi obolele osebe zapreti prostore zdravstvenega doma. Pomočnica direktorja za zdravstveno nego Tina Urankar, dipl. med. sestra, nam je povedala, da je danes njihova dežurna služba med obravnavo pri otroku opazila znake, ki so kazali na morebitno okužbo z ošpicami. V skladu s protokolom, ki je določen za takšne primere, so zdravstveni dom zaprli, nujno trinažno službo pa so med tem časom opravljali pred zdravstvenim domom oziroma v reševalnih vozilih. Po približno dveh urah so s strani infekcijskega laboratorija iz Ljubljane dobili potrditev, da pri obravnavanem otroku ni šlo za okužbo z ošpicami.

Ošpice so bolezen, ki je praktično že bila izkoreninjena. Obvezno cepljenje imamo že 50 let. Približno pred desetimi leti so se ošpice spet pojavile, žal pa številni starši svojih otrok kljub temu ne želijo cepiti. S tem ogrožajo širšo skupnost. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pri tem izpostavljajo tudi to, da če je takšnih ljudi veliko, se pravi, brez cepljenja, potem kolektivne imunosti ni in se bolezni, kot so ošpice, zlahka znotraj populacije širijo in predvsem ogrožajo najbolj ranljive osebe.

Na spletni strani Zdravstvenega doma Domžale so pred dnevi, ko je bil v Ljubljani potrjen primer obolelega moškega z ošpicami, objavili nujno obvestilo za vse njihove paciente in obiskovalce. Obvestilo objavljamo tudi mi.

Miha Ulčar; Foto: arhiv Domžalca

Tagi