Zakaj so ob parkiriščih za invalide rumene črte?

Samostojni vozniki invalidi se pogosto soočajo z izzivi pri parkiranju, saj za varen vstop in izstop iz vozila potrebujejo dovolj prostora. To še posebej velja za tiste, ki so težje gibalno ovirani in uporabljajo prilagojena kombi vozila z dvigali. Na žalost pa se pogosto zgodi, da po pravilnem parkiranju nekdo drug svoje vozilo parkira nekoliko čez črto, na rumeno označeno polje, kar onemogoči invalidu vrnitev v vozilo in nadaljevanje poti. Takšne situacije lahko privedejo do večurnega čakanja, dokler se lastnik nepravilno parkiranega vozila ne vrne.

Projekt za ozaveščanje in spremembo vedenja

V prizadevanju za izboljšanje te situacije želijo s projektom, v katerem bo sodelovala snemalna ekipa in znane osebnosti, posneti resnične situacije, s katerimi bodo širšo javnost opozorili na problematiko nepravilnega parkiranja. Cilj projekta je prispevati k pozitivni spremembi v kulturi parkiranja in ozaveščanju o potrebah invalidov.

Razumevanje problema

Z razvojem tehnologij, avtomobilske industrije in Zakona o izenačevanju možnosti invalidov se je v zadnjih letih povečalo število težje gibalno oviranih invalidov, ki so samostojni vozniki. Mobilnost je ključnega pomena za njihovo vključevanje v družbo, vendar se številni ljudje še vedno ne zavedajo, kako pomembno je zagotoviti dovolj prostora za vstop in izstop invalidov iz vozil.

Iskanje rešitev

Rešitev te težave ni v višjih kaznih ali represiji, temveč v izobraževanju in ozaveščanju družbe. Iz lastnih izkušenj vemo, da vozniki, ki povzročijo tovrstne težave, v prihodnosti postanejo bolj previdni in premislijo, preden parkirajo vozilo. V nekaterih državah, kot so ZDA, so parkirna mesta ločena za invalide in za vozila z dostopom za invalidski voziček, kar bi lahko bilo vzor tudi za Evropo.

S kampanjo »Pomisli, preden (za)parkiraš« želijo ljudi seznaniti s to problematiko in s tem prispevati k boljšemu jutri. Verjamemo, da lahko že sama predstavitev problema pozitivno vpliva na zmanjšanje števila nepravilnih parkiranj in s tem na večjo mobilnost za invalide.

Vir: mojapot.net

Karin Božič Zupančič

Tagi