Zakaj bodo v Arboretumu prepovedali vožnjo s poganjalčki?

Ker je varnost na prvem mestu!

V Arboretumu Volčji Potok, kjer narava in skrb za okolje skupaj ustvarjata prijeten prostor za družine, otroci pogosto uživajo na igriščih in se vozijo s poganjalčki. Vendar pa se lahko zaradi njihovega hitrega gibanja in nepredvidljivih reakcij pojavijo zelo nevarne situacije.

Na socialnem omrežju smo v eni od skupin opazili vprašanje, ”Zakaj se otroci v Arboretumu z novim letom ne bodo smeli več voziti s poganjalčki?” Obrnili smo se na vodstvo in jih povprašali zakaj so se tako odločili.

V Arboretumu je trenutno dovoljena vožnja s poganjalčki otrokom starosti do treh let. Vendar so sprejeli odločitev, da z novim letom vsem otrokom omejijo uporabo poganjalčkov v parku. Ta ukrep je bil nujen zaradi številnih varnostnih tveganj, ki so se izkazala kot resna grožnja za otroke in ostale obiskovalce parka.

Otroci, ki uporabljajo poganjalčke, so pogosto hitrejši od staršev, se oddaljijo od njih in zaradi svoje radovednosti in igrivosti ne opazijo nevarnih situacij. Pogosto se tudi dogaja, da se otroci s poganjalčki spuščajo po klancih z veliko hitrostjo, kar jim otežuje pravočasno ustavljanje. Prav tako so zaradi svoje majhnosti slabo vidni, kar še povečuje možnost nesreč, še posebej, ko se pripeljejo izza vogalov žive meje ali drugih skritih mest v parku.

Park je skrbno vzdrževan, za kar so zaslužni pridni delavci in mehanizacija, kot so kosilnice, traktorji, delovni golf avtomobilčki in električni vlak. Delovna vozila so prisotna v parku vse delovne dni, včasih tudi ob sobotah, električni vlak pa obiskovalce parka prevaža vsakodnevno. Slednji je verjetno še najbolj nevaren, saj vozi s hitrostjo 6-8 km/h in se težko ustavi v trenutku.

“Prepoved vožnje s poganjalčki smo uvedli izključno zaradi varnosti otrok in drugih obiskovalcev,” pojasnjujejo odgovorni v parku. “Letos smo bili priča nekaj kočljivim situacijam, ki so se k sreči končale brez resnejših posledic, a nas opozarjajo na potrebo po preventivnih ukrepih.”

Kljub tej omejitvi so otroci v parku vedno dobrodošli. Arboretum nenehno posodablja in obnavlja otroška igrišča, organizira delavnice in druge aktivnosti, ki otrokom približujejo naravo. Med njimi so tudi hiša metuljev, predstavitev sveta dinozavrov in številne druge zanimivosti, ki so namenjene najmlajšim.

“Veseli smo, da veliko otrok skupaj s starši spoznava naš park že pred njihovimi prvimi koraki in tukaj preživijo prijetne trenutke, ki jim ostanejo v spominu,” zaključujejo v Arboretumu.

S sprejetjem tega ukrepa želijo zagotoviti, da bo park ostal varno in prijetno okolje za vse obiskovalce. Prepričani so, da se vsi strinjamo, da je varnost otrok na prvem mestu, in da nihče ne želi neljubih dogodkov.

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Arboretum Volčji Potok

Tagi