Začenja se sezona klopov

Klopi so majhni členonožci, ki postajajo vse večja težava, še posebej v toplejših mesecih. Pojavljajo se predvsem spomladi in poleti, ko so temperature višje in narava bujna. Vendar pa jih lahko najdemo tudi v zimskih mesecih, če so temperature dovolj mile. Klopi so najbolj aktivni v vlažnih in travnatih okoljih, kot so gozdovi, parki in visoka trava.

Njihova nevarnost izvira iz njihove sposobnosti prenašanja različnih bolezni, med katerimi so najbolj znane borelioza, klopni meningoencefalitis in babesioza. Te bolezni lahko povzročijo resne zdravstvene težave pri ljudeh in živalih, zato je preprečevanje klopnih pikov izredno pomembno.

Simptomi klopnih bolezni se lahko razlikujejo, vendar so med najpogostejšimi vročina, utrujenost, bolečine v sklepih ter lahko tudi izpuščaji. Pomembno je, da poiščemo zdravniško pomoč ob kakršnihkoli nenavadnih simptomih po ugrizih klopov.

Najboljši način za zaščito pred klopi je preprečevanje njihovega stika s kožo. To lahko dosežemo s nošenjem dolgih oblačil, ki prekrivajo kožo, uporabo repelentov za insekte in preverjanjem telesa po vsakem bivanju v naravi. Če opazimo klopa, ga moramo čim prej odstraniti s kože, saj to zmanjšuje možnost prenosa bolezni.

Avtor: LP; Foto: Unsplash

Tagi