Vrane s truščem in hrupom prebudile prebivalce soseske. Najslabše jo je odnesla čaplja

Ker lov v urbanih okoljih ni dopusten, je eden izmed razlogov, da se živali, ne le vrane, množično vračajo v mesta. Tako so v zadnjih letih vrane postale konstantne prebivalke urbanih območij z drevesi, na primer parkov. Običajno gnezdijo na višjih vejah, vse pogosteje pa tudi na električnih drogovih ali drugih visokih predmetih.

Naša bralka nam je sporočila, da jo je v zgodnjih jutranjih urah (od 4. do 5. ure) prebudil hrup vran, ki so preletavale travnik za stanovanjskim blokom na Krakovski ulici v Domžalah. Seveda se je bralka spraševala, kaj se dogaja, da vrane povzročajo takšen hrup in trušč. Odgovor na svoje vprašanje je dobila na sprehodu v dopoldanskih urah, ko je na tistem travniku opazila mrtvo čapljo. Se pravi, da so ubogo čapljo vrane pokončale.

Siva vrana spada v družino vranov (Corvidae), v Sloveniji živi osem različnih vrst. To so poljska vrana, sraka, šoja, krokar, kavka, planinska kavka, krekovt in siva vrana. Vse ptice iz družine vranov so izredno inteligentne in tudi siva vrana je naravnost genialna. Dobro razumejo vzročno-posledične korelacije in so sposobne učenja na ravni šimpanza oz. petletnega otroka.

Razlog za trušč in hrup v zgodnjih jutranjih urah je bil ta, da so se vrane spravile na čapljo.

Največje pernate prebivalke mestnih središč, katerih razpon kril meri lahko celo več kot meter, so deležne tudi očitkov, da ogrožajo druge ptičje vrste in da so zaradi njih izginile številne ptice pevke. Vendar vzrok ne tiči v njihovih agresivnih plenilskih navadah, temveč v dejstvu, da imajo v tem času nebogljene potomce, na katere budno pazijo. V sicer zelo redkih primerih lahko namreč pride tudi do napadov sivih vran na ljudi, kadar se ti preveč približajo negodnim mladičem.

Vrane so deležne tudi očitkov, da ogrožajo druge ptičje vrste.

Siva čaplja je pri nas najpogostejša vrsta čaplje, saj jo zasledimo na skoraj vsaki večji reki ali mokrišču. Pogosto jo vidimo tudi na travniku, ko lovi glodavce, kače ali dvoživke. Je velika, sivo-črna ptica z dolgim vratom, ki pa ga lahko povsem skrči. V letu ima izrazito nazaj iztegnjene noge in skrčen vrat. Siva čaplja je splošno razširjena in pogosta gnezdilka po vsej Evropi, prav tako v Sloveniji. Zanjo je značilno kolonijsko gnezdenje na drevju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka

 

Tagi