Varno na izlet v gore

Izleti v gore so čudovit način za sprostitev, uživanje v naravi in izboljšanje telesne pripravljenosti. Da pa bo vaš izlet varen in prijeten, je pomembno, da se nanj dobro pripravite in upoštevate nekaj osnovnih varnostnih nasvetov.

Najpomembnejša stvar, preden se odpravite v gore, je izbira poti. Vsak izmed nas ima drugačne izkušnje in telesno pripravljenost, zato niso vse poti primerne za vsakogar. Pretežka izbira poti je lahko nevarna in preveč zahtevna, zato je bolje, da se odločite za lažje poti, če niste prepričani o svojih zmožnostih. Poleg izbire poti je pomembno, da se pozanimate o vremenu, imate zemljevid pri sebi ali na telefonu in da ne napolnite nahrbtnika z nepotrebnimi predmeti, da ne bo pretežak.

Foto: Doc-wood from Pixabay

V gore ne odhajajte v sandalih ali športnih copatih, temveč v planinskih čevljih. S seboj morate imeti tudi komplet prve pomoči, čelno svetilko ter rezervne baterije, telefon s polno baterijo, zemljevid in kompas, zadostno količino tekočine ter hrane. Ne pozabite se primerno obleči glede na vreme in imeti s seboj kakšen kos oblačila za vsak primer.

Vedno sledite oznakam, ki označujejo pot. Nikoli ne hodite po poteh, ki niso označene!

V primeru, da se vam kaj zgodi, pokličite 112 ali pošljite sporočilo z naslednjimi podatki:

  • Kdo kliče?
  • Kaj in kje se je zgodilo?
  • Kdaj se je zgodilo?
  • Koliko je ponesrečencev?
  • Kakšne so poškodbe?
  • Kakšno pomoč potrebujete?

S temi nasveti bo vaš izlet v gore še bolj varen in prijeten.

Avtor: Ines Pušnik

Tagi