VANDALIZEM: Namesto, da bi brali knjige, so jih raje uničevali

Knjigobežnice so samostoječe mini izposojevalnice knjig na prostem, ki omogočajo vsem ljubiteljem branja, tudi mlajšim, prebiranje knjižničnega gradiva na prostem, na svežem zraku, na klopci, v senci pod drevesom, ob otroškem igrišču … Se pa velikokrat zgodi, da knjigobežnice obiščejo preveč »zagreti« bralci, kot se je to zgodilo minulo noč ob mostu pri Šumberku. Od preveč vnetega branja so najkrajšo potegnile prav knjige.

Pol šolskih počitnic je že za nami. So pa nekateri že zelo nestrpni, saj komaj čakajo, da se bodo ponovno odprla šolska vrata, zato se že intenzivno pripravljajo na novo šolsko leto. Pri mostu čez Kamniško Bistrico pri Šumberku v Domžalah, se je minuli večer zbrala mladež, ki se je odločila za poletno branje knjig in revij, ki so se nahajala v tamkajšnji knjigobežnici. Da pa se ne bi preveč mučili z branjem, so pričeli izdelovati ladjice in aviončke in to kar iz listov, ki so jih iztrgali iz knjig in revij, ki so bile pred njihovim prihodom lepo zložene na poličkah v knjigobežnici.

V prevodu to pomeni, da je zdolgočasena mladina ponovno zganjala vandalizem. Za njimi so ostale uničene knjige in revije, nekaj praznih škatlic cigaret, vžigalni in še CD z glasbo. Skrajni čas je, da se ponovno odprejo šolska vrata, da nekaterim ne bodo več hodile neumnosti po glavi. Če ima človek preveč prostega časa bolj škodi, kot koristi.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar
Tagi