V ponedeljek pričakujejo težave, saj so že maske težava, kaj šele samotestiranje

Od prihodnjega tedna bo obvezno trikrattedensko samotestiranje učencev in dijakov v prostorih šol, obvezne pa bodo tudi kirurške maske ali maske FFP2. Na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da je samotestiranje nujno, če hočemo imeti odprte šole. Ravnatelji opozarjajo, da številna vprašanja ostajajo neodgovorjena, predvsem osnovnošolski ravnatelji menijo, da nimajo dovolj možnosti za ukrepanje, če se otrok noče samotestirati. Ravnatelji predlagajo, da bi se otroci do 5. razreda in otroci s posebnimi potrebami samotestirali doma, preostali pa postopoma tudi v šoli.

Danes dopoldan so imeli ravnatelji osnovnih in srednjih šol srečanja s predstavniki ministrstva za izobraževanje in ministrstva za zdravje glede novih ukrepov v šolah. Od prihodnjega tedna bo namreč obvezno trikrattedensko samotestiranje učencev in dijakov v prostorih šol, obvezne pa bodo tudi kirurške maske ali maske FFP2. Sestanka, ki je potekal preko spletne aplikacije, se je udeležilo 640 ravnateljev osnovnih šol, šol s prilagojenim programom in glasbenih šol, ki so želeli dobiti interpretacijo in številne odgovore v zvezi z uveljavljanjem ukrepov navedenih v odloku Vlade RS z dne 5. 11. 2021 in prejeti Okrožnici MIZŠ, številka 603-1/2021/96, z dne 6. 11. 2021.

Ravnatelji potisnjeni v strelno črto

Kot je pojasnil predsednik Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Gregor Pečan, odgovorov niso dobili, saj je bil po njegovih besedah sestanek slabo pripravljen: “Predstavljali so nam stvari, ki jih že delamo. Odgovorov, ki smo jih pričakovali, pa nismo dobili. Na šolah dobivamo redno izjave staršev, da prepovedujejo poseg v integriteto šolarjev. Smo v izjemno težkem položaju. Prosil bi starše, naj razumejo situacijo. V javnih šolah smo dolžni izvajati odloke vlade. Če se kdo z njimi ne strinja, je naslov za pritožbe na Gregorčičevi ali Masarykovi.” Kaj bo v ponedeljek, ne ve nihče, saj so ravnatelji po besedah Pečana potisnjeni v strelno črto, ob tem pa je še asistenca slaba.

Sprejeti Odlok je sprožil vsesplošni odpor staršev

izjavi po sestanku so v Zvezi ravnateljev in pomočnikov ravnateljev zapisali, da samotestiranje že ves čas podpirajo kot dober, smiseln in uporaben ukrep za preprečevanje prenosa okužb, ki je tudi do zdaj dobro deloval in da so ga starši uspešno izvajali, za kar se jim zahvaljujejo: “Sproti so nas obveščali o sumu okužb, zato smo šole lahko izvajale nadaljnje postopke. Na podlagi takšnih obvestil smo izkoristili možnost odrejanja izobraževanja na daljavo, kar se je po potrditvenem PCR testu izkazalo za premišljeno dejanje. In namesto, da bi nadgradili sistem, ki je že uspešno deloval, je sprejeti Odlok povzročil vsesplošen slovenski odpor staršev. Če smo pred njim imeli po šolah nekaj posameznih staršev, ki so nasprotovali nošenju zaščitnih mask, se je na podlagi v Odloku določenega samotestiranja v šolah močno povečalo zavračanje tudi tega ukrepa.”

Ravnatelji se strinjajo, da v odloku ni jasno opredeljeno, ali je samotestiranje za učence in dijake obvezno. Hkrati so opozorili, da glede na to, “da celoten odlok uporablja termin samotestiranje, učitelj ne sme testirati otroka, ta pa se po navodilih proizvajalcev ne sme samotestirati”. Proizvajalci namreč pišejo, da se mlajši od 12 ali celo 14 let naj samotestirajo ob pomoči odrasle osebe ali pooblaščene osebe.

Ker razumemo, da se zdravstvena situacija poslabšuje, podpiramo samotestiranje za vse učence, in sicer za otroke od 1. do 5. razreda in otroke ter mladostnike s posebnimi potrebami v domačem okolju, za ostale pa ga je možno izvesti pod določenimi pogoji v prostorih vzgojno-izobraževalnih ustanov. V zvezi s samotestiranjem predlagamo, da se ga uvaja postopno in da se vsi otroci in mladostniki s posebnimi potrebami ter učenci 1. VIO samotestirajo v domačem okolju.

Dodatni zaplet predstavljajo maske. Ravnatelji ugotavljajo, da so med priporočili NIJZ in odlokom nedoslednosti.

V ponedeljek pričakujejo težave

Pečan je še izpostavil, da imajo ravnatelji veliko težav ter ogromno pisem in groženj: “Smo v zelo težkem položaju. Starši namreč ne sprejemajo dejstva, da smo ravnatelji dolžni izvajati odloke vlade in smernice NIJZ ter priporočila zdravstva. Se pa bojimo, da se utegne pojaviti kakšen organiziran protest staršev. Ker je bilo ogromno časa zamujenega, bi verjetno kazalo razmisliti o kakšnem bolj mehkem pristopu.”

Ne samo, da v ponedeljke pričakujejo težave, nekatere šole so jih že izkusile. “V ponedeljek, ko so bile le maske vprašanje, smo že imeli revolucijo,“ je povedala ravnateljica OŠ Rogatec Alenka Virant. Na ministrstvu za izobraževanje so jo ob tem napotili, da pokliče policijo. “Starši so se organizirali in protestirali, kaj se mi gremo. Da posiljujemo otroke z maskami in da oni ne dovolijo posiljevanja z maskami. Da imajo otroci travme, namesto, da bi se počutili varne, se doma jočejo. Pa so bile samo maske vprašanje! V šolo ne bom hodila z varnostniki. Kaj naj naredim?”, je še izpostavila Virantova.

Pečan je še povedal, da je vsem ravnateljem v interesu, da šole ostanejo odprte, zato skrbijo za varno in zdravo okolje v največji možni meri in sodelujejo z vsemi deležniki, kar s svojim odgovornim ravnanjem tudi dokazujejo: “Vendar pa je naša osnovna naloga zagotavljanje vzgojno-izobraževalnega procesa, kar želimo izvajati v stabilnem in spodbudnem okolju.”

Avtor: Miha Ulčar; Foto: edweek.org

 

Tagi