Ustvarjajmo upanje z dejanji – svetovni dan preprečevanja samomora

Vsako leto 10. septembra obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora

Zaradi samomora vsako leto širom po svetu umre več kot 800.000 ljudi, kar pomeni, da se vsakih 40 sekund zgodi en samomor. Obeleženje 10. septembra letos drugič zapored poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«. Geslo poudarja, da je v prizadevanjih za preprečevanje samomora pomembno prav vsako, tudi najmanjše dejanje, da lahko pri preprečevanju samomora vsak od nas igra pomembno vlogo in da je pomembno, da ljudem, ki so v stiski, pomagamo najti upanje.

Slovenija se v stopnji umrljivosti zaradi samomora uvršča med bolj ogrožene države, vendar je vzpodbuden podatek, da se je stopnja umrljivosti zaradi samomora v Sloveniji v zadnjih dveh desetletjih znižala za več kot 30 %. V želji, da bi se trend zmanjševanja umrljivosti zaradi samomora nadaljeval, se organizacije v Sloveniji že vrsto let pridružujejo preventivnim akcijam in aktivnostim ozaveščanja javnosti, ki jih podpira tudi mednarodna javnost (Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Mednarodna zveza za preprečevanje samomora (IASP)).

Tokrat se je projektu pridružila tudi Občina Domžale in podprla prizadevanja za preprečevanje samomora ter s tem prispeva k boljši ozaveščenosti o problemu. V znak podpore projektu, smo v soboto 10. septembra, z rumeno – oranžno svetlobo osvetlili občinsko stavbo. »To je mala gesta, ki naj bo v oporo vsem svojcem, ki jih je samomor zaznamoval in v razmislek vsem nam, kako pomembno se je o tej temi odkrito pogovarjati,« je povedal župan Toni Dragar.

Če ob tem prepoznate svojo stisko ali stisko vašega bližnjega, ne oklevajte in poiščite pomoč. V Zdravstvenem domu Domžale deluje Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, od letošnjega leta dalje pa na Kamniški cesti 19C tudi Center za duševno zdravje odraslih, kamor se lahko zatečete po pomoč. Še več informacij o programih pomoči za otroke, mladostnike in družine v stiski lahko najdete v biltenu »BODI KAR SI PREMAGAJ SKRBI«

Za ozaveščanje o samomoru se v mednarodni skupnosti že nekaj let uporablja rumeno – oranžna pentlja. Je simbol zavedanja, da samomor predstavlja velik javno zdravstveni problem, je znak podpore preventivnim prizadevanjem na tem področju, predvsem pa je znak solidarnosti z vsemi, ki jih je samomor na tak način ali drugačen način prizadel.

Verjamemo, da bomo s skupnimi močmi bolj uspešni na poti preprečevanja samomora.

Občina Domžale

Župan Toni Dragar

 

Tagi