Upor stanovalcev Brejčeve ulice v Domžalah proti uničevanju tamkajšnjega vodnega območja

Kar nekaj časa se je že na glas govorilo o tem, da se bo zgodilo to, kar si nihče ni želel, nekateri stanovalci mirne zelene Brejčeve ulice pa so se že obračali tudi na različne pristojne službe, dokler jih včeraj popoldan niso prehiteli, predvsem pa presenetili gradbeni stroji, ki so tik ob Mlinščici, ki teče mimo te ulice, pričeli z delom. Začela so padati drevesa, dokler se niso tam spontano pojavili tamkajšnji zaskrbljeni in ogorčeni stanovalci, ki jih je bilo na kraju posega v naravo iz minuto v minuto več. Posredovali so tudi policisti, ki pa niso ugotovili kršitev javnega reda in miru.

Brejčeva ulica v Domžalah je pri Mlinščici obdana z visokimi drevesi ter drugim zelenjem, ki tamkajšnjim stanovalcem že desetletja nudi pravo oazo miru. Svoj dom pa so si v zavetju narave in vode poiskale tudi številne živali, med drugim tam prebivajo tudi race. Včeraj pa bi se ta zgodba lahko končala čisto drugače. Naravna oaza v skorajda samem centru Domžal bi izginila za vedno in to zaradi ceste, ki jo želi zgraditi lastnica, katere zazidljiva parcela se nahaja malo višje, do nje pa nima dostopa oziroma ceste. Ko so zahrumeli stroji, so se na kraju takoj zbrali številni tamkajšnji stanovalci, ki so bili ogorčeni nad posegom v naravo. Vodni zeleni pas z drevjem vred bi začel izginjati, če stanovalci ne bi vztrajali, pri tem pa so navajali, da lastnica parcele nima vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo ceste. V oči najbolj bode poseg v vodni pas – brežino Mlinščice. Vodni pasovi so namreč zaščiteni z zakonodajo, posege v njih pa lahko na podlagi naročila Direkcije RS za okolje izvajajo samo podjetja, s katerimi ima ta direkcija sklenjene pogodbe za opravljanje te dejavnosti. Ob tem je potrebno dodati, da zakonodaja tudi določa, katera so tista obdobja, ko se lahko izvajajo posegi ob vodnih pasovih. Sedaj, ko smo na vrhuncu pomladi zagotovo ne, saj v tem obdobju gnezdijo številne ptice ob vodnih območjih.

Delavci gradbenega podjetja so po prihodu stanovalcev prenehali z deli, na kraj pa so prispeli tudi policisti PP Domžale. Na Policijski upravi Ljubljana so nam povedali, da so policisti včeraj okrog 20. ure posredovali na Brejčevi ulici v Domžalah, od koder je oškodovance prijavil motenje posesti. Policisti so na kraju ugotovili, da se opravljajo dela na zemljišču ob Bistrici z namenom ureditve dovoza. Po zbranih obvestilih kršitev javnega reda in miru ni bila ugotovljena, glede civilnopravnih zadev pa so bili udeleženci napoteni na pristojno sodišče, so nam še povedali na PU Ljubljana. Danes dopoldan so bili na kraju tudi pristojni nadzorni organi Občine Domžale.

Kraj smo si danes dopoldan ogledali tudi mi ter se seveda pogovorili tudi z nekaterimi tamkajšnjimi stanovalci, ki so nam zatrjevali, da lastnica parcele nima vseh potrebnih dovoljenj za gradnjo ceste, ob tem pa bi uničili še vodni pas z zelenjem in drevjem. Prav tako naj lastnica ne bi imela vseh soglasij sosedov za gradnjo ceste. Omenjeno parcelo, kjer naj bi potekala cesta, je lastnica kupila od Občine Domžale.

V zvezi z omenjenim dogodkom smo povprašali tudi na Občini Domžale, kjer so nam povedali, da oseba, ki ureja dostop do svoje parcele, počne to na svojem zemljišču. »Naši pristojni nadzorni organi so si danes ogledali situacijo in spremljajo morebitne kršitve občinskih predpisov, ki pa jih do sedaj niso zaznali«, so povedali v Uradu župana. Na Oddelku za urejanje prostora so nam povedali, da je Občina Domžale s stranko sklenila menjalno pogodbo, s katero je ta pridobila parc.št. 4472/5 k.o. Domžale (občina je pridobila zemljišča pri vodovodnem črpališču na polju). Parcela nima dostopa drugje kot preko parc.št. 4481/8 k.o. Domžale. Stranka je najprej zaprosila za služnostno pravico dostopa, nato pa je bilo sklenjeno, da se zemljišče proda, ker ga občina ne potrebuje. Nimajo pa na Oddelku za prostor podatka ali je stranka pridobila kakšna dovoljenja za poseg, ki ga izvaja v naravi. Vodni pas namreč spada pod pristojnostjo države, kar pomeni, da nadzor in morebitno sankcioniranje lahko izvajajo samo pristojne državne nadzorne službe.

Da bi slišali še drugo plat zgodbe, smo želeli govoriti tudi z lastnico parcele, vendar se na naše klice v njihovo podjetje ni odzval nihče.

Kot smo uspeli izvedeti, je danes okrog poldan gradbeno podjetje od tam odstranilo gradbene stroje. Razloga sicer ne poznamo, zagotovo pa je moral biti nek razlog za to. Mi bomo seveda še naprej budno spremljali dogajanje v zeleni oazi.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, N.J.
Komentarji uporabnikov
Tagi