Svetovni dan Zemlje: Investirajmo v naš planet

22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje, letos pod sloganom investirajmo v naš planet (Invest In Our Planet). Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja našega planeta, saj se naravne dobrine, ki nam jih planet nudi, ne obnavljajo tako hitro, kot jih v sodobni družbi trošimo. Zato je prav, da ga pri svojem vsakodnevnem ravnanju skušamo čim manj obremenjevati.

Vsekakor je za ohranjanje planeta potrebno ukrepanje na sistemski ravni, vendar tudi štejejo tudi dejanja vsakega posameznika. Zato v nadaljevanju v razmislek in ravnanje nekaj preprostih korakov, kako vsak dan prispevati k ohranjanju našega planeta.

1. Varčujmo z vodo.

Čeprav imamo srečo in živimo na območju, kjer za enkrat ni pomanjkanja pitne vode, se moramo zavedati, da je pitna voda dragocena dobrina. Voda sicer velja za obnovljiv vir, ampak jo zaradi hitre rasti prebivalstva izrabljamo hitreje, kot se lahko obnavlja. Med umivanjem zob in tuširanjem vodo zapirajmo. Preverimo tudi, ali v našem domu vse pipe dobro tesnijo. Veliko vode lahko namreč po nepotrebnem izteče zaradi majhnih okvar, ki ji na prvi pogled morda niti ne opazimo. Za zalivanje vrta in okrasnih rastlin pa lahko uporabljamo deževnico, ki jo zbiramo v posebni posodi ali sodu.

Varčujmo z vodo. Veliko vode lahko izteče zaradi majhnih okvar (puščanje straniščnega kotlička, puščanje pipe). Foto: Pexels

2. Pridelajmo čim manj odpadkov.

Ravnajmo po načelu manj je več in nakupujmo preudarno. Kupujmo lokalno pridelane izdelke, ki so brez embalaže (na primer nepakirano sadje in zelenjavo, kruh, orehe in podobno), pri nakupovanju pa uporabljajmo vrečke za večkratno uporabo ali košaro. Stvari, ki jih ne potrebujemo več, a še vedno služijo svojemu namenu ali pa potrebujejo le manjše popravilo (igrače, premajhna oblačila, pohištvo, različne naprave), lahko prodamo, poklonimo komu, ki jih potrebuje, podarimo dobrodelnim organizacijam ali zbirateljem določenih vrst odpadkov.

3. Odpadke ločujmo.

Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki, ki so zbrani ločeno, so predani različnim podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo in uporabo snovi za nove izdelke. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo.

Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov.

4. Pijmo vodo iz pipe, kjer je to možno.

Voda iz pipe je dobra, vedno sveža in zdrava, poleg tega pa s pitjem vode iz pipe namesto embalažirane vode z njo varčujemo (po nekaterih podatkih naj bi za izdelavo ene plastenke porabili tri litre čiste pitne vode) in ne povzročamo po nepotrebnem odpadkov.

5. Varčujmo z električno energijo.

Ugašajmo električne naprave in luči, ko jih ne potrebujemo. Kupujmo energijsko varčne gospodinjske aparate, perilo pa ob lepem vremenu sušimo na prostem.

6. Za krajše razdalje avto pustimo doma in se na pot odpravimo peš ali s kolesom.

To je dvakrat koristno – za naše okolje in naše zdravje.

7. In nenazadnje – Večkrat pojdimo v naravo in se povežimo z njo.

Če bomo povezani z naravo, bomo lepše skrbeli za prihodnost našega planeta.

Vsako naše dejanje je investicija v naš planet. Naj bo pozitivna.

 

Tagi