Sezona piknikov je odprta!

Kako na piknikih zmanjšati količino odpadkov?

Pikniki so odličen način za preživljanje prostega časa v naravi, kjer se lahko sprostimo in uživamo v dobri družbi ter okusni hrani. Ste že kdaj pomislili, koliko odpadkov nastane po samo enem pikniku? Tokrat smo s pomočjo Javnega komunalnega podjetja Prodnik raziskali, kako zmanjšati njihovo število ter kako jih pravilno ločevati.

Kako lahko zmanjšamo število odpadkov, ki nastanejo na pikniku?

Uporaba izdelkov za večkratno uporabo: Namesto plastičnih krožnikov in pribora, ki jih po uporabi zavržemo, raje uporabljajmo kovinski pribor ter krožnike za večkratno uporabo. Prav tako lahko plastične kozarce nadomestimo s steklenimi ali plastičnimi kozarci za večkratno uporabo. Namesto papirnatih prtičkov izberimo prtičke iz blaga, ki jih lahko operemo in ponovno uporabimo. S seboj prinesimo tudi svoje steklenice za vodo, da zmanjšamo uporabo plastenk.

Pakiranje hrane: Hrano prinesimo in odnesemo v posodah za večkratno uporabo, ki jih lahko po uporabi operemo in ponovno uporabimo. Hrane ne zavijamo v plastične ali aluminijaste folije!

Izbira izdelkov brez nepotrebne embalaže: Nakupujmo sadje in zelenjavo, ki ni pakirana v plastiko, ter hrano v večjih pakiranjih. Pri nakupovanju uporabimo vrečke za večkratno uporabo, ki jih lahko operemo.

Photo by Julia M Cameron (pexels.com)

Najboljši odpadek je tisti, ki sploh ne nastane.

Kako pravilno ločujemo odpadke, ki nastanejo na pikniku?

Pri ločevanju odpadkov je pomembno, da uporabimo ustrezne zabojnike za različne vrste odpadkov:

  • Organski odpadki: Lupine sadja, zelenjava in ostanki hrane sodijo v kompostnik ali rjavi zabojnik za biološke odpadke.
  • Embalaža: Plastenke, plastični krožniki, plastične vrečke, aluminijasta in plastična folija, tetrapaki in pločevinke, kovinski in plastični pokrovčki od pijač naj gredo v rumeni zabojnik za embalažo.
  • Papir in karton: Kartonske škatle in papirnati izdelki, sodijo v modri zabojnik za papir in karton.
  • Steklo: Steklenice in kozarci se odložijo v zabojnik za steklo.
  • Nevarni odpadki: Baterije, in drugi nevarni odpadki morajo biti oddani na posebna zbirna mesta za nevarne odpadke.
  • Mešani odpadki: Cigaretni ogorki, zamaški iz plute, baloni in drugi odpadki, ki niso primerni za recikliranje, gredo v črn zabojnik za mešane odpadke.

Na pikniku uporabimo več košev ali vrečk za razvrščanje odpadkov in si s tem prihranimo delo z ločevanjem. Goste seznanimo, kje se nahajajo koši za posamezno vrsto odpadka.

  • Pripravimo ustrezno označene koše ali vrečke, v katerih se bo ločeno zbirala embalaža, steklo, biološko razgradljive odpadke, ostali odpadki in po potrebi tudi papir.
  • Največji delež odpadkov bo najverjetneje predstavljala embalaža, zato tem odpadkom namenimo več vreč.
  • Pločevinke stisnimo, tetrapake pa zložimo, da bodo zavzeli čim manj prostora.

Zmanjšanje količine odpadkov na pikniku ni težko, zahteva le nekaj premišljenosti in načrtovanja. Uporaba izdelkov za večkratno uporabo, pravilno ločevanje odpadkov, kompostiranje in pametno nakupovanje lahko bistveno zmanjšajo količino odpadkov, ki jih ustvarimo.

Avtor: Karin Božič Zupančič

 

Tagi