Razvoj centra Domžal je odvisen od usklajenosti vseh deležnikov in – čeprav komu to ni všeč – tudi od urejenosti soseske SPB-1

Vprašanje iskanja rešitve za razvoj in sanacijo stavb, ki so del mestnih središč, se ne skriva v popolni enotnosti vseh deležnikov in etažnih lastnikov, temveč v usklajenem iskanju rešitev v okvirih različnih interesov.

In prava politična volja, tudi na lokalnem nivoju, je v zasledovanju doseganja teh ciljev tega sposobna. Odraz te sposobnosti je vidno dejansko stanje mestnih središč.

Danes se vse pogosteje, tudi ob pomoči odvisnih medijev, pavšalno primerja jabolka in hruške. Pogosto se to (načrtno) dogaja takrat, ko politika in vladajoča koalicija nimata volje ali sposobnosti uskladiti različne interese vseh deležnikov za dosego zastavljenih ciljev. Trditev se navezuje na članek z naslovom »Na Ljubljanski 87 v Domžalah imajo vizijo, enotnost in voljo, zato so tudi vidni rezultati!«, ki je bil nedavno objavljen na Domžalcu, osrednjem informativnem portalu v občini Domžale. Zanimivi so tudi podatki virov financiranja določenih lokalnih medijev. Ta članek nas je spodbudil, da kot deležnik v urejanju mestnega središča občine Domžale občankam in občanom jasneje predstavimo nekatera dejstva.

SPB-1 je največji večstanovanjsko-poslovni kompleks v Sloveniji, ki ne glede na različna mnenja in interese posameznih skupin, medijev ipd. ter politična kupčkanja vendarle stoji sredi centra Domžal. SPB-1 je del mestnega središča občine Domžale ter kot tak soustvarja bodisi razvoj bodisi propadanje mestnega središča. Poleg tega se v SPB-1 nahaja veliko uradov in pisarn, ki jih obiskujejo vse občanke in občani. A o tem smo že pisali. Gre za objekt, ki mimoidočega ne pusti ravnodušnega. SPB-1 je arhitekturno in projektno izjemno zahteven kompleks, ki sestoji iz posameznih večstanovanjskih stavb (skupno deset) , ki so združene v grozd oz. sosesko. SPB-1 je soseska, ki v svoji gradbeni in lastniški strukturi ni primerljiva s samostojno večstanovanjsko hišo ali stolpnico. Poleg tega, da je soseska, ima več pasaž s poslovnimi in uradnimi prostori, ki jo vitalno povezujejo v celoto in posamezne stavbe postavljajo v položaj soodvisnosti. V SPB-1 je več kot tisoč solastnikov skupnih delov in prostorov v pripadajočem solastniškem deležu. Neresno bi bilo trditi, da je v tako velikem kompleksu pri odločanju realno možno doseči popolno enotnost. Če pa bi se to – teoretično gledano – dogodilo, bi se upravičeno lahko vprašali o demokratičnem principu soodločanja znotraj tako velike skupnosti stanovalcev in poslovnikov. Takšnega scenarija si kot občanke in občani ne želimo.

Pristop in akcijski načrt sanacije objekta SPB-1 je pavšalno primerjati z enostavnimi večstanovanjskimi objekti, ki, prvič, ne stojijo sredi centra občine in, drugič, nimajo značilnosti javnega dobra. Namreč problematika, vezana na vzdrževanje in sanacije enostavnih samostojnih večstanovanjskih hiš ali stolpnic, katerih vetrolovi, vhodi ali dostopi do vhodov nimajo kriterijev za vzpostavitev javnega dobra, je problematika, s katero se srečujejo tudi etažni lastniki posameznih stavb v SPB-1. Le-to tudi skušajo skupaj usklajeno reševati. V marsikateri večstanovanjski stavbi znotraj soseske SPB-1 so vgrajena nova vhodna vrata z digitalnim čitalnikom za odklepanje vrat, nameščeni novi poštni nabiralniki, prepleskana in sanirana stopnišča, položene nove talne obloge v skupnih prostorih, posodobljena dvigala itd. Še marsikaj bi lahko našteli in vsak novinar je lepo vabljen o tem tudi poročati.

Etažni lastniki, najemniki, mimoidoči obiskovalci, občanke in občani ter poslovneži in uradniki, ki dnevno prehajajo skozi pasažo te soseske, imajo vsak svoj razlog, zakaj se tod mudijo. A dejstvo je, da je realnost SPB-1 več kot zgolj zgodba posamezne večstanovanjske stavbe. SPB-1 je zgodba ureditve mestnega središča občine Domžale. SPB-1 se tiče vseh občank in občanov, če ne prej pa takrat, ko v času uradnih ur na poti do uradov odvržejo papirček v smetnjak, obešen v pasaži. Čiščenje pasaže in košev za smeti pa je v celoti na ramenih etažnih lastnikov in poslovnikov in ne občine.

Nadzorni odbor SPB-1

Kristina Kulonja Horvat

Tagi