Razkriti so najbolj in najmanj pogosto poškodovani avtomobili v Evropi

Ena najpomembnejših nalog pri nakupu rabljenega vozila je ta, da ugotovimo, ali je bilo vozilo poškodovano. Ko je karoserija avtomobila enkrat poškodovana, je njegova trdnost slabša, zato je lahko vsaka naslednja nesreča še bolj nevarna in škodljiva za avtomobil in njegove potnike. Redko se zgodi, da vozniki po nesreči opravijo pravilna popravila karoserije. Takšna popravila so pogosto opravljena poceni, slaba in samo z namenom, da se avtomobil proda.

Verjetnost, da kupite avtomobil, ki je bil vključen v nesrečo, se razlikuje na podlagi znamke avtomobila in modela. Medtem, ko veliko voznikov išče moderen in zanesljiv avtomobil, pa se mlajši in manj izkušeni vozniki raje osredotočajo na moč, športnost in izgled, kot pa na aktivno in pasivno varnost vozila.

Metodologija raziskave

Vir podatkov: Raziskava temelji na poročilih o zgodovini avtomobilov, ki so jih pregledali uporabniki platforme carVertical. Ta platforma nudi podatke o zgodovini vozila z vnosom VIN številke, ki razkriva informacije o vsaki nezgodi, v katero je bilo vozilo vključeno, vse dele, ki so bili poškodovani ter koliko je vsako popravilo stalo in še več drugih informacij.

Obdobje raziskave: od junija 2020 do junija 2021.

Podatkovni vzorec: analiziranih je bilo skoraj 1 milijon poročil o zgodovini avtomobilov.

Vključene države: Poljska, Romunija, Madžarska, Češka, Bolgarija, Hrvaška, Srbija, Slovaška, Slovenija, Rusija, Belorusija, Francija, Litva, Ukrajina, Latvija, Italija, Nemčija.

5 največkrat poškodovanih avtomobilov

Spodnja razpredelnica prikazuje pet znamk avtomobilov v Evropi, katerih avtomobili so se na podlagi carVertical poročil izkazali kot največkrat poškodovani. Bodite pozorni na najpogosteje poškodovane modele; vsi avtomobili imajo različne karakteristike in so priljubljeni pri različnih vrstah voznikov.

Kot kaže raziskava, je Lexus na prvem mestu. Avtomobili te znamke so zanesljivi, a zmogljivi, zato vozniki pogosto podcenjujejo svoje vozne sposobnosti, kar lahko pripelje do nesreče. Enako velja za avtomobile znamk Jaguar in BMW. Na primer, športna avtomobila BMW serije 3 in Jaguar XF sta relativno poceni za svoje voznike, za nekatere izmed njih pa sta preveč živahna.

Na drugem mestu je Subaru, kar dokazuje, da tudi sistemi pogona na vsa štiri kolesa ne obvarujejo vedno pred nevarnimi situacijami. Tisti, ki se odločajo za Subaru, se običajno vozijo izven mest. Njihovi napredni sistemi štirikolesnega pogona (AWD) so kos skoraj vsem razmeram, ko pa je gozdna ali podeželska pot nenadoma prekrita s snegom ali blatom, se tudi pri varni hitrosti ni mogoče vedno dovolj hitro ustaviti.

Sledi Dacia – eden najcenejših znamk avtomobilov na svetu. Ta znamka izdeluje minimalistične avtomobile za tiste, ki jim je na prvem mestu cena. Zaradi ugodne cene se Dacie pogosto uporabljajo kot “delovni konji”, do nesreč pa lahko pride zaradi pomanjkanja pazljivosti.

5 najmanjkrat poškodovanih avtomobilov

Razpredelnica spodaj prikazuje pet znamk avtomobilov v Evropi, za katere na podlagi carVertical poročil velja, da imajo najmanjšo verjetnost za nesrečo. Kar je osupljivo, je to, da so celo tukaj odstotki relativno visoki; nobena znamka nima nizkih odstotkov, saj tudi če je za nesrečo na cesti krivec samo en, je pogosto vanjo vključenih več vozil.

Ti rezultati razkrivajo, da zaželenost znamke in karakteristike avtomobila vplivajo na verjetnost, da bo avtomobil udeležen v nesreči. Na primer, Fiat izdeluje samo kompaktna vozila. Znamki Citroen in Peugeot v glavnem ponujata cenovno dostopne avtomobile z motorji moči okoli 100 – 150 KM. Takšne zmogljivosti avtomobila zelo redko zadovoljijo potrebe tistih, ki radi hitreje pospešujejo in vozijo nad omejitvami hitrosti.

10 držav z najvišjim odstotkom poškodovanih avtomobilov

Med raziskavo je carVertical analiziral poročila o zgodovini avtomobilov iz različnih Evropskih držav. Rezultati v spodnji razpredelnici prikazujejo tiste države, v katerih je bil odstotek poškodovanih avtomobilov največji.

Razlike so verjetno rezultat različnih navad voznikov in ekonomskega stanja v državi. Tisti, ki živijo v državah z višjim bruto domačim proizvodom (BDP), si v povprečju lahko privoščijo novejše avtomobile. V delih Evrope, kjer so plače nižje, pa je večja verjetnost za uvažanje cenejših in včasih tudi poškodovanih avtomobilov iz tujine.

Tudi navade in potrebe voznikov vplivajo na to statistiko, vendar je bila predhodna raziskava o tem omejena. To pa zato, ker določeni trgi nimajo podatkov na spletu, saj so imele zavarovalnice zelo malo digitalnih podatkov o poškodbah avtomobilov in lastnostih voznikov.

Povzetek

V današnjih časih so avtomobilske nesreče težava, ki se povečuje. Pisanje sporočil, klicanje, hranjenje, pitje – vozniki med vožnjo izvajajo ogromno število aktivnosti, ki se prej ali slej končajo s prometno nesrečo. Poleg tega so motorji še močnejši, ljudje pa smo že blizu omejitev svojih zmožnosti opravljanja več opravil hkrati med vožnjo.

Pravilno popravilo avtomobila po nezgodi je običajno drago, tega pa si ne more privoščiti vsak. Pri tem je potrebno obnoviti trdnost karoserije vozila, zamenjati airbage itd. Veliko voznikov si poišče cenejše in manj varnejše alternative. Zaradi tega dandanes na cestah videvamo vedno večje število nevarnih rabljenih avtomobilov.

Raziskavo so opravili v carVertical – prvem spletnem portalu za preverjanje zgodovine vozil na svetu, ki temelji na tehnologiji Blockchain oz. blokovskih verigah.

Tagi