Prvi vročinski val ter opozorilo za močan veter

Temperature do 34 stopinj Celzija

Po podatkih Arsa, bo Slovenijo prvič letos zajel vročinski val, s temperaturami nad 30 stopinj Celzija. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) svetuje, naj ljudje zmanjšajo izpostavljenost vročini, se umaknejo v senco, omejijo fizične aktivnosti in uživajo lahko hrano v manjših obrokih.

Priporočila NIJZ

NIJZ poudarja pomen zmanjšanja obremenitve telesa s toploto. Ljudem svetujejo, naj se umaknejo v senco, naravo ali hladnejše prostore. Fizično aktivnost naj omejijo na jutranje in večerne ure. Priporočajo uživanje lahke hrane v manjših obrokih ter ustrezno izbiro oblačil in zadostno uživanje tekočin.

Daljše obdobje vročine lahko povzroči kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico in vročinsko kap. Vročina najbolj prizadene starejše, otroke, nosečnice in bolnike, predvsem tiste z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, mobilnost in sposobnost presojanja.

Po navedbah NIJZ-ja vročina lahko prizadene tudi osebe s socialno-ekonomskimi težavami, kot so brezdomci, socialno izolirani posamezniki in tisti z omejenim dostopom do zdravstvenih ustanov. Prizadene lahko tudi ljudi, ki so dodatno izpostavljeni dejavnikom okolja, kot so onesnažen zrak, slabi bivalni pogoji in delavci na prostem.

NIJZ poudarja, da v vročih dneh ne smemo pozabiti na bolj ogrožene posameznike. Svetujejo, naj bomo pozorni na znake prizadetosti pri njih in nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu.

Vremenska napoved

V primeru pregretja je potrebno osebo umakniti v senco ali hladen prostor. Pri vročinski kapi je nujna takojšnja zdravniška pomoč, medtem pa hlajenje obolelega. Svetujejo, naj se z zdravnikom posvetujemo tudi ob neobičajnih težavah, ki ne minejo ali se večajo.

NIJZ poudarja pomen zaščite pred soncem. Med 10. in 17. uro naj posamezniki poiščejo senco, zaščitijo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter z zaščitno kremo z najmanj SPF 30, ki ščiti pred UVA in UVB žarki.

Agencija za okolje (ARSO) opozarja na možnost močnejših vetrov v osrednji in severovzhodni Sloveniji. Veter lahko maje drevesa in lomi manjše veje. ARSO priporoča previdnost v prometu in odsvetuje zadrževanje na potencialno nevarnih mestih.

Rumeno Opozorilo

ARSO je za četrtkov in petkov popoldan izdal rumeno opozorilo za celotno državo. V soboto so nevarno visoke temperature predvidene le za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo.

Sreda bo večinoma jasna, dopoldne pa bo nekaj visoke koprenaste oblačnosti. Pihal bo jugozahodni veter, ki se bo čez dan okrepil in zvečer ponehal. Najvišje temperature bodo na jugovzhodu do 34 stopinj Celzija.

Nina Orehek, Foto: Pixabay

Tagi