Prenova domžalske železniške postaje odnesla več kot 200 parkirnih mest. Kje parkirati?

Pred kratkim se je pričela prenova železniške postaje Domžale, zaradi česar so v neposredni bližini zagradili zaprli parkirišče. Ukinitev parkirišča je najbolj razburila stanovalce stanovanjsko-poslovnega objekta SPB-1, saj jih je tam veliko parkiralo svoje jeklene konjičke. Kar nekaj stanovalcev se je z omenjeno problematiko obrnilo na nas z vprašanji, če jim bo Občina Domžale zagotovila nova brezplačna parkirna mesta.

Kot smo že pisali na našem portalu, bo železniška postaja v Domžalah, vključno z obstoječimi pripadajočimi površinami doživela temeljito prenovo, zgrajen pa bo tudi podhod. Projekt prenove ne predvideva parkirnih mest ob železniški postaji kot do sedaj.

V stanovanjsko-poslovnem objektu se sicer nahajajo parkirna mesta za stanovalce, vendar ne dovolj, glede na to, da je tam skoraj 700 stanovanjskih in poslovnih enot, stanovalci pa imajo v večji meri več kot eno vozilo na stanovanjsko enoto, zaradi česar jim je bilo dosedanje brezplačno parkirišče pri železniški postaji, kjer je bilo na voljo nekaj več kot 200 parkirnih mest, več kot dobrodošlo.

Prenova železniške postaje je že v teku. (Foto: Igor K.)

V zvezi s ukinitvijo parkirišča ob železniški postaji smo se obrnili na Občino Domžale, kjer so nam povedali, da je investitor projekta prenove železniške postaje Ministrstvo za infrastrukturo, pripadajoča zemljišča ob železniški postaji pa so last in v upravljanju Slovenskih železnic.

Na Občini so nam tudi povedali, da je na območju središča Domžal v zasebni in javni lasti zagotovljenih 6073 parkirnih mest. Od tega je 4940 parkirnih mest brez omejitev uporabe. Javnih parkirnih mest je 1391. Pomemben dejavnik, ki vpliva na število parkirnih mest so tudi parkirni normativi, ki v preteklosti niso upoštevali dejanske rasti motorizacije. Iz zgoraj navedenega števila parkirnih mest so izvzete parkirne površine pri eno in dvostanovanjskih objektih, saj imajo le ti v večini primerov lastne površine namenjene parkiranju in tako nimajo večjega vpliva na parkirno problematiko. Parkirišča v ožjem središču služijo tako stanovalcem, kakor tudi obiskovalcem storitev in dejavnosti ter zaposlenim na območju središča Domžal.

Proti plačilu je možno parkirati v Garažni hiši Center Domžale, ki se nahaja tik ob stanovanjsko-poslovnem objektu SPB-1. (Foto: Občina Domžale)

Na Občini Domžale so nam še povedali, da je proti plačilu omogočena uporaba garažne hiše. Kot upravljavec so s splošnimi pogoji uporabe in določitvijo cen uporabe sledili cilju, da bo cena za uporabo garažne hiše, pokrila vsaj obratovalne stroške delovanja. V luči trenutne problematike pa je oddana tudi pobuda za nižji mesečni najem. Poleg mesečnega najema parkiranja, za kar boste odšteli 60 evrov, je možna uporaba garažne hiše tudi po posameznih dnevih oz. urah. Za neprekinjeno parkiranje 8 ali 9 ur je tako potrebno odšteti 3,10 oz. 3,40 evra, za dve uri pa 1,30 evra.

Več o garažni hiši, pogojih parkiranja ter ceniku si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Domžale so eno redkih mest v Sloveniji, kjer je skoraj v celoti na voljo brezplačno parkiranje. Ureditev mirujočega prometa pa bo v prihodnosti možna le z uvedbo plačljivega parkiranja, kot imajo ti urejeno v drugih občinah. Na številnih lokacijah v centru Domžal svoja vozila za dlje časa parkirajo številni posamezniki, ki se nato iz Domžal v službo ali šolo odpravijo z javnim prometom. Nekdo, ki bi želel po nakupih v trgovino, na tržnico ali v zdravstveni dom, pa zaradi tega prosto mesto najde zelo težko ali pa še celo ne.

Avtor: Miha Ulčar

 

Tagi