Pozor: Nevarne razmere za planince

Visokogorje okovano v žled

V zadnjih dneh se je v slovenskih gorah zgodila hitra sprememba vremena, ki je povzročila nastanek nevarnih razmer v visokogorju. Kombinacija tople podlage, dežja in izjemno hitre ohladitve s padavinami je privedla do tega, da so površine, kot so skale in korenine, prekrite s tanko plastjo žledu. Ta skoraj neviden sloj ledu je še posebej nevaren, saj pogosto ni viden na prvi pogled, vendar lahko povzroči resne padce in poškodbe.

Skrite nevarnosti žledu

Žled, ki se tvori ob nizkih temperaturah, lahko povsem nepredvidljivo prekrije tudi najmanjše izpostavljene površine. Skale, korenine in druge naravne ovire postanejo spolzke in izjemno težko prehodne. V preteklosti je takšne razmere že večkrat spremljalo povečanje nesreč, ki so zahtevale poškodbe okončin, od hudih zlomov nog in rok, pa vse do izgube človeških življenj. Planinci, ki podcenjujejo nevarnosti žledu, se pogosto znajdejo v kritičnih situacijah, kjer je nujen hiter odziv reševalnih služb.

Izogibajte se visokogorju – raje izberite sredogorje

Gorski reševalci in planinska zveza v teh dneh svetujejo, da se planinci izognejo visokogorju, kjer so razmere zaradi žledu izjemno nevarne. Gore ne bodo nikamor pobegnile, zato je smiselno, da izberete varnejše poti v sredogorju, kjer so razmere bistveno manj zahtevne. Vrhovi sredogorja so pogosto prezrti, vendar ponujajo čudovite razglede in priložnost za varnejši izlet v naravo.

Za ljubitelje gora, ki ne želijo tvegati, so torej številne sredogorske destinacije ta konec tedna odlična izbira. Poleg tega pa je to priložnost, da odkrijete manj obljudene poti in skrite lepote slovenskih gora.

Nasveti za varno planinarjenje

Preden se odpravite v gore, vedno preverite vremensko napoved in stanje poti. Če se odpravljate v sredogorje, prav tako ne pozabite na primerno opremo – dobra planinska obutev in palice lahko bistveno pripomorejo k vaši varnosti. V vsakem primeru pa se izogibajte podcenjevanju razmer in raje načrtujte varno alternativo.

Varnost v gorah naj bo vedno na prvem mestu. Gore bodo počakale, zato naj ne bo ničesar pomembnejšega kot vaše zdravje in življenje.

Ines Pušnik;  Foto: arhiv Zavod za turizem in šport Kamnik

Tagi