Poostren nadzor nad številnimi motilci, ki odvračajo voznikovo pozornost pri vožnji

V ponedeljek, 15. januarja 2024, sta Agencija za varnost prometa in Policija v Ljubljani predstavili rezultate spletne ankete o navadah in motnjah, ki lahko pomembno vplivajo na osredotočenost voznikov v prometu, ter predstavili začetek nove nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto. Nekateri rezultati spletne ankete, ki so jo na Agenciji za varnost prometa opravili januarja letos so kar zaskrbljujoči.

Poleg aktivne uporabe mobilnega telefona, na sposobnost osredotočenosti med vožnjo vpliva še vrsta drugih dejavnikov. Med moteče dejavnike sodijo prehitra vožnja, različna čustvena stanja, utrujenost in obvladovanje stresa. Poleg tega so tukaj še nastavljanje različnih sistemov v vozilu ( kot npr. radio, klimatska naprava in multimedija). Ne smemo pa pozabiti na prehranjevanje, kajenje in ličenje, ki čeprav se morebiti bere nenavadno, v avtu med vožnjo niti ni tako zelo redko početje marsikaterega voznika ali voznice.

V želji, da bi pridobili uvide o osebnih prepričanjih in navadah ter motnjah, ki lahko pomembno vplivajo na sposobnost osredotočanja voznikov na vožnjo, so na Agenciji za varnost prometa januarja letos opravili anketo. Spletno anketo je izpolnilo 1.850 oseb in reprezentativen vzorec slovenskih voznic in voznikov je pokazal nekatere zaskrbljujoče rezultate, ki so prikazani v spodnji tabeli. Podrobnejša analiza in obrazložitev prejetih odgovorov sta dostopni na spletni strani Agencije za varnost prometa.

Policisti v okviru nove nacionalne preventivne akcije s pomenljivim naslovom Osredotoči se na cesto, ki poteka od 15. do 21. januarja 2024, na številnih cestah po Sloveniji že opravljajo poostren nadzor. Ob tem pozorno spremljajo tako uporabo mobilnih telefonov, kakor tudi druge kršitve, med katere sodi prehitra vožnja in pa preostala ravnanja, ki motijo osredotočenost voznika na cesto.

Policisti ne morejo biti neprestano prisotni na vseh odsekih cest, kjer se dogajajo prekoračitve hitrosti, zato so ob predstavitvi nove nacionalne preventivne akcije Osredotoči se na cesto z veseljem sprejeli osem silhuet, za katere verjamejo, da bodo glede na pretekle izkušnje pomagale dodatno umirjati promet.

Hitrost v prometu predstavlja velik problem, saj so policisti v letu 2023 skupaj obravnavali 19.609 prometnih nesreč, od tega je bila hitrost kot dejavnik za nastanek prometne nesreče ugotovljena v kar 3.706 primerih ali 19,8 odstotkih. Prav tako je v minulem letu v prometnih nesrečah življenje izgubilo skupaj 83 ljudi, zaradi hitrosti pa kar 32, kar pomeni 38,5 odstotkov.

Nepozoren voznik s svojim vedenjem ne ogroža le sebe, temveč tudi ostale udeležencev v prometu, zato je ključnega pomena zavedanje vsakega od nas lastne odgovornosti in svojega vpliva, ki ga ima na to, ali bodo vsi prometni udeleženci varno prispeli na svoj cilj.

S skupnimi močmi lahko zagotovo prispevamo k varnejšim cestam za vse, zato je zelo pomembno, da smo na cesti odgovorni in se med vožnjo posvetimo le eni, v tistem trenutku najpomembnejši stvari – vožnji.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Agencija za varnost prometa

 

Tagi