Počasneje je varneje!

Na slovenskih cestah je neprilagojena hitrost eden izmed glavnih vzrokov za prometne nesreče, še posebej tistih s hudimi posledicami. Pogosto je povezana z drugimi tveganimi vedenji, kot so vožnja po napačni strani ceste, nevarno prehitevanje in neupoštevanje prometnih pravil. Zato je nadzor hitrosti ključnega pomena za izboljšanje varnosti na cestah.

Usodna je lahko že najmanjša prekoračitev hitrosti

Mnogo voznikov še vedno ne prilagodi svoje hitrosti razmeram na cesti, svojim sposobnostim, vidljivosti, gostoti prometa, vremenskim pogojem ter značilnostim vozila in tovora. Promet ne dopušča napak – dovolj je trenutek nepazljivosti, da se življenje popolnoma spremeni. Že najmanjša prekoračitev hitrosti je lahko usodna.

Kampanja “Hitrost – počasneje je varneje”

Da bi poudarili pomen upoštevanja hitrostnih omejitev in prometnih pravil, policija v sodelovanju z različnimi organizacijami že vrsto let izvaja kampanjo “Hitrost – počasneje je varneje”. Cilj te kampanje, ki poteka večkrat letno, je zmanjšati število prometnih nesreč, povezanih s prehitro vožnjo, in omiliti njihove posledice.

Kampanja se osredotoča na preventivne dejavnosti in poostrene nadzore hitrosti. Posebej pozorni so na prekoračitve hitrosti v naseljih ter na voznike, ki pogosto kršijo omejitve. Uporabljajo stacionarne merilnike hitrosti in sodelujejo z mestnimi redarstvi, da bi povečali varnost vseh udeležencev v prometu.

Višje hitrosti pomenijo hujše poškodbe

Dosledno spoštovanje hitrostnih omejitev in prilagoditev vožnje razmeram na cesti bi lahko rešilo mnoga življenja. Stopnja poškodb namreč narašča s hitrostjo. Vožnja znotraj omejitev lahko na evropskih cestah reši na tisoče življenj. Zmanjšanje povprečne hitrosti v naseljih za 1 km/h bi zmanjšalo število prometnih nesreč za približno 4 %, zunaj naselij pa za približno 2 %.

Podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85 %, pri hitrosti 30 km/h pa se zmanjša na manj kot 10 %, jasno kaže, da je počasnejša vožnja varnejša.

Varna vožnja v ugodnih vremenskih razmerah

Višje povprečne hitrosti so značilne za obdobja lepega vremena, ko so vozne razmere dobre. Vozniki zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov pogosto precenijo svoje sposobnosti in vozijo hitreje in bolj agresivno. Spomladi in poleti, ko je promet gostejši in je na cestah več pešcev, kolesarjev, motoristov in kmetijskih vozil, to dodatno negativno vpliva na prometno varnost.

Prilagodite hitrost in bodite odgovorni!

Vozniki, prilagodite hitrost vožnje veljavnim omejitvam, svojim vozniškim izkušnjam in trenutnim razmeram na cesti! Počasnejša vožnja lahko reši življenja in zagotovi varnejšo pot za vse udeležence v prometu.

Bodite odgovorni, vozite varno in poskrbite za varnost vseh udeležencev v prometu!

Karin Božič Zupančič

Tagi