PGD Lukovica: “Vsaka minuta šteje!”

Da je vsaka minuta še kako pomembna, se zavedamo vsi vsaj takrat, ko se znajdemo v težki situaciji in potrebujemo pomoč gasilcev. Nič drugače ni v občini Lukovica, kjer se gasilci dostikrat srečajo z nevšečnostmi, ki jim jih prinašajo številčni dogodki. Gre namreč za to, da obiskovalci parkirajo ob in za Kulturnim domom Janka Kersnika v bližini Kmetijske zadruge in na intervencijski poti PGD Lukovica.

Intervencijska pot ni označena z namenom, da bi ljudem odvzeli parkirna mesta

Intervencijska pot je pot oziroma pas, namenjen intervencijskim vozilom. Na njem ni dovoljena ustavitev ali parkiranje vozila. Nepravilno parkiranje onemogoča dostop intervencijskim službam, še posebno specifično je to pri gasilcih, saj uporabljajo velika tovorna vozila, ki za pot potrebujejo veliko več prostora kot osebna vozila.

»Vsi se zavedamo, da poleg stavbe ni dovolj parkirišč in da želijo biti obiskovalci prireditev čim bližje dogajanju. Vendar pa parkiranje na intervencijski poti ni dobrodošlo, kljub temu da morda prihrani nekaj minut hoje od avtomobila do kulturnega doma,« pojasnjuje poveljnik PGD Lukovica Aleš Tkalec.

Ne želijo poškodovati napačno parkiranih vozil

Posamezniki se dostikrat zanašajo na to, da se ne bo nič pripetilo. Tudi gasilci si želijo čim manj intervencij, vendar pa se lahko v uri ali dveh zgodi marsikaj. »Pri tem je vsaka minuta izjemnega pomena, predvsem ko pride do prometnih nesreč in moramo izjemno hitro ukrepati. Zaenkrat se nam še ni zgodilo, a v takem primeru bi najverjetneje poškodovali kakšno vozilo obiskovalca prireditve, ki nam zapira intervencijsko pot, česar pa si ne želimo.«

Ustrezni pogoji za delo so zelo pomembni, predvsem ti, ki omogočajo prostovoljnim gasilcem, da se hitro odzovejo in v najkrajšem možnem času odbrzijo na kraj nesreče. Velikokrat se poslužujejo tudi tega, da v primeru večje prireditve intervencijsko pot zaprejo in se izognejo napačnemu parkiranju posameznikov, a si želijo, da bi bili ljudje bolj ozaveščeni in bi se tudi sami zavedali pomena in namena intervencijske poti.

Vse intervencijske poti so označene s prometnim znakom ali označbami na vozišču v skladu s predpisi o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. Kako je videti ovirana intervencijska pot v Lukovici, si lahko ogledate na spodnjih fotografijah. Gasilke in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Lukovica naprošajo vse obiskovalce občinskih prireditev v Kulturnem domu Janka Kersnika v Lukovici, da svojih vozil ne parkirajo na intervencijski poti.

Avtor: Lea Smrkolj Foto: Arhiv PGD Lukovica

Komentarji uporabnikov
Tagi