Pešci, bodite previdni in vidni!

Kljub temu, da naj bi bila za mnoge silvestrska noč “najdaljša noč” v letu, velja poudariti, da se najdaljša noč v letu zgodi na zimski solsticij. Takrat je noč najdaljša in dan najkrajši. Meteorološko smo v zimo stopili že mnogo prej, vendar za koledarski začetek zime velja dan zimskega Sončevega obrata. Le ta se zgodi 21. decembra, vsake štiri leta pa dan kasneje.

Dež, sneg, megla in krajši dnevi v pomembni meri prispevajo k zmanjšani vidljivosti v prometu, zato Policijska uprava Ljubljana posebno pozornost namenja pešcem, ki so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci.

Pešci so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu in podobno). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.

Pešci so v prometnih nesrečah pogosto udeleženi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali zato, ker kršijo cestnoprometne predpise. Vse tako voznike, kot pešce policisti pozivajo, da upoštevajo prometna pravila.

Pešce posebej opozarjajo:

  • poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke),
  • upoštevajte prometne predpise;
  • cesto prečkajte na označenem prehodu za pešce;
  • hodite po pločniku (če obstaja) oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje;
  • poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Petra Petravič; Foto: canva.com

 

Tagi