Obsojamo vandalizem na pomožnem objektu učnega čebelnjaka v Dobu

Preko spletnega portala je bila objavljena neprijetna novica, da je v noči iz sobote na nedeljo v parku pod Močilnikom v Dobu pri Domžalah pogorel pomožni objekt čebelnjaka, ki ga Čebelarsko društvo Krtina – Dob uporablja za učilnico na prostem, še posebej naš mladi podmladek šolskih čebelarjev. Vzrok za požar, v katerem je nastalo za več tisoč evrov škode, je po oceni forenzične službe, nameren požig. V dogodku k sreči ni bil nihče poškodovan. Krajevna skupnost Dob namenja veliko pozornost urejanju okolja in spodbujanju odgovornosti krajanov, da ohranjamo naše okolje čim lepše. Žal trud vedno znova izničijo posamezniki z neprimernim in nespoštljivim odnosom.

Objekt je na osnovi potreb mladih čebelarjev pod okriljem Krajevne skupnosti Dob nastal iz številnih ur prostovoljnega dela članov društva, učencev in njihovih staršev, krajanov, s pomočjo različnih donatorjev, ki so z materialom in angažiranjem v prostem času pomagali, da je objekt zaživel v svoj namen. Glavna zasluga pa gre seveda predsedniku društva ter mentorju Marjanu Kodermanu, ki je s svojim čebelarskim podmladkom zaradi požiga osebno prizadet, saj se mu razdaja že vrsto let.

G. Marjan je na kraju pogorišča v ponedeljek popoldan organiziral akcijski sestanek. Odzvala se je zainteresirana javnost, številni krajani, občani, člani društva, naši učenci, g. župnik ter predstavniki krajevnih skupnosti in šole. Namen sestanka je bil pridobiti moralno podporo in realno pomoč vseh zainteresiranih pri nadaljnjih korakih za obnovo pogorele čebelarske učilnice na prostem. Predstavnica šole je podprla soglasno odločitev prisotnih, da kljub številnim oviram (predvsem finančnim) in izvedenega vandalizma ne bomo obupali in ponovno poskusili postaviti nov objekt, ki bo služil svojemu namenu. Nujna bo tudi vzpostavitev video nadzora novega objekta.

Ob tem se v imenu mladih čebelarjev obračamo na vse skupaj, da razmislimo, na kakšen način lahko pomagamo, morebiti tudi preko namenskega zbiranja denarja v okviru različnih dejavnosti.

Proti vandalizmu se veliko lažje spoprijemamo v sodelovanju z vsemi krajani, zato si ne zatiskajmo oči pred početjem vandalov in prijavimo storilca. Krajane pozivamo, da če so bili/bodo priča kakšnim podobnim dejanjem, to nemudoma sporočite na številko 113, Policijsko postajo Domžale (01) 724 65 80 in s tem organom pregona pomagate, da bodo storilci prevzeli odgovornost za svoj nerazumljiv vandalizem.

Stopimo skupaj v trudu, da je naš kraj Dob eden izmed najbolj urejenih slovenskih krajev in naj takšen ostane tudi v prihodnje. Vandalom pa toplo priporočamo, da svojo odvečno negativno energijo sprostijo na urejenih zunanjih fitnes napravah v neposredni bližini čebelnjaka in uničenega pomožnega objekta.

˝Naj medi!˝

Avtor: Andreja Flerin Majcen, Osnovna šola Dob; Foto: CZR Domžale

 

Tagi