Ob železniški postaji v Domžalah ne bo več naravne zelene kulise

Zaradi ohranjanja varnosti železniškega prometa pričeli odstranjevati drevje ob tirih

Počasi se zaključuje temeljita prenova železniške postaje v Domžalah. V začetku tega tedna so ob tirih pri železniški postaji pričeli odstranjevati drevje, kar je razburili nekatere občane, ki so se obrnili na nas. Po njihovem mnenju se bo z golosekom kakovost bivanja zmanjšala, saj so drevesa pomemben del okolja in prinašajo številne ekološke, zdravstvene ter socialne koristi. Drevesa proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo in vlažijo ozračje ter tako v mestih povečujejo kakovost bivanja.

Po naših informacijah, ki smo jih prejeli, naj bi bil razlog za odstranjevanje drevja zagotavljanje varnosti železniškega prometa, kar so nam potrdili tudi na Občini Domžale, kjer so nam povedali, da so s strani družbe SŽ – infrastruktura d.o.o., ki izvaja prenovo postaje, prejeli poziv za odstranitev drevja ob tirih na železniški postaji v Domžalah, saj saj drevesa, predvsem visoke smreke, s svojo rastno višino ne dosegajo dovoljenega odmika od železniške proge: “Drevesa morajo biti od osi najbližjega tira oddaljena najmanj za svojo višino, povečano za 3 metre, zato je bila z namenom ohranjanja varnosti železniškega prometa, s tem pa tudi varnosti občanov in občank, ter z namenom preprečitve materialne škode na javni železniški infrastrukturi naročena njihova odstranitev.”

Žal so predpisi takšni, proti katerim morajo kloniti tudi močna drevesa, ki tamkajšnjim bližnjim stanovalcem niso nudila samo zgoraj naštete prednosti, temveč tudi lepo zeleno kuliso, za katero se je skrival SPB-1. So nam pa občani še potožili, da jih moti hrup iz novih zvočnikov, ki so jih postavili na novozgrajene perone. Ti naj bi bili namreč preveč glasni ob napovedi prihodov vlakov. Na Občini Domžale so nam povedali, da dobivajo več vprašanj v zvezi s prenovo železniške postaje in vsemi novostmi, ki jih prenova prenaša. Poudarili so, da prenovo železniške postaje ne izvaja Občina, temveč družba SŽ – infrastruktura d.o.o., zato naprošajo občanke in občane, da se z vprašanji v zvezi s prenovo obračajo na to družbo, kjer bodo dobili vse potrebne informacije iz prve roke.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar

Tagi