Najboljši odpadek je tisti, ki ga ni

Konec novembra je že tradicionalno posvečen ozaveščanju o preprečevanju nastajanja odpadkov. V tem obdobju namreč poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki je ena največjih evropskih ozaveščevalnih pobud. 

Pobudi se pridružujemo tudi v Javnem komunalnem podjetju Prodnik, zato vam v nadaljevanju predstavljamo nekaj preprostih načinov, kako lahko kot posameznik prispevate k zmanjšanju količine proizvedenih odpadkov in pomagate okolju:

1. Pijte vodo iz pipe, kjer je to možno.

Voda iz pipe je zdrava in vedno sveža, poleg tega pa za razliko od vode v plastenki ne povzroča odpadkov.

2. Pri nakupovanju se držite nakupovalnega seznama.

Tako se boste izognili nenačrtovanim nakupom izdelkov, ki jih v resnici ne potrebujemo.

Stvari, ki so še uporabne, a jih ne potrebujete več, podarite, prodajte ali predajte v centrih za ponovno uporabo.

3. Izogibajte se uporabi izdelkov za enkratno uporabo.

Slamice, lončki in posodice za enkratno uporabo so vedno nadomestljivi z bolj trajnostnimi rešitvami. Tudi pri nakupovanju uporabljate vrečke za večkratno uporabo. Tudi plastično vrečko lahko večkrat uporabite.

4. Stvari, ki so še uporabne, a jih ne potrebujete več, podarite, prodajte ali predajte v centrih za ponovno uporabo

Delujoče elektronske naprave, ki jih ne potrebujete več, lahko predate tudi v Centru za ravnanje z odpadki Dob. Tako poskrbite, da stvari ne končajo med odpadki in jim podaljšate življenjsko dobo, hkrati pa razveselite novega lastnika.

5. Pokojnim svojcem in prijateljem prižgite virtualno svečo v spomin, ki nikoli ne ugasne.

Zavedamo se, da je prižiganje sveč na grobovih ljubljenih del slovenske kulture, zato se nastajanju tega odpadke ne moremo izogniti, lahko pa zmanjšamo količino in namesto sveče na grobu prižgemo virtualno svečo, ki jo lahko prižgete v kateremkoli trenutku in skupaj s posvetilom obeležite spomin na pokojne, ki jih pogrešate in imate radi. Z vsako svečo manj prispevate delež k zmanjševanju količine odpadnih sveč in doprinesete k varovanju okolja. Virtualno svečko lahko prižgete na povezavi tukaj ali s klikom na spodnjo sliko.

Spremenite svoje navade in pustite pečat

V pomoč pri ustvarjanju novih navad in usvajanju bolj trajnostnega življenjskega sloga so v Zbornici komunalnega gospodarstva v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor pripravili priročnik, ki vam bo pomagal pri vpeljavi trajnostnih načel v vaše vsakdanje življenje in ga na tem mestu delimo z vami.

Vsako dejanje šteje! Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

 

 

 

Tagi