Nadležno in nevarno: Rekreacijska pot ob Kamniški Bistrici postala avtocesta za mlade motoriste

Na nas se je obrnila naša bralka, ki nam je predstavila čedalje bolj nadležno in perečo temo na Viru pri Domžalah. V zadnjih nekaj mesecih se je namreč močno povečalo število motoristov, ki vozijo (neupravičeno) po rekreacijski poti ob reki Kamniški Bistrici.

Po besedah bralke situacija zaradi tega ni več vzdržna. Rekreacijska pot je postala prava avtocesta za mlade nadobudneže, ki veselo švigajo med sprehajalci, mame z vozički, kolesarji in otroci … dvigujejo prah in norijo po sprehajalni poti. Največ se vozijo na relaciji most pri Vrtcu Palček do mostu pri Sahari, kjer se nahaja otroško igrišče. Njihovo številko pa je skokovito naraslo od takrat, ko se je odprl park sprostitve, ki ni ograjen in je postal pravi zabaviščni park za uničevanje peščene poti, ki je speljana po njem. Bralka nam je ob tem povedala, da glede slednjega ni nihče proti, moteče pa je samo to, kako mladi z motorji pridrvijo tja. Obenem je takšno početje nevarno za ostale uporabnike sprehajalne poti.

Na koncu se bralka še sprašuje, če se bo kdo zganil in končno uredil, kaj glede tega. Posredovala nam je tudi fotografijo, kako zgleda drvenje mladih motoristov na rekreacijski poti.

V zvezi z omenjeno problematiko smo se obrnili na Občino Domžale, kjer so nam povedali, da so se občani v zvezi s tem že neposredno obrnili tudi na Občino, tako da občinski redarji od sredine septembra izvajajo poostren nadzor na navedenem območju. Povedali so nam, da kršitve niso bile zaznane, opravljenih pa je bilo več preventivnih pogovorov z uporabniki rekreacijskih površin oz. poti.

Na Občini Domžale so nam pojasnili, da je rekreacijska pot ob Kamniški Bistrici sicer kategorizirana kot kolesarska pot in kot taka izrecno ne prepoveduje prometa koles in koles z motorjem. Vsekakor pa to ne pomeni, da se po rekreacijski poti lahko divje vozi, brez izpita in ne da bi upoštevali cestno-prometne predpise. Kolesar oz. mopedist mora voziti tako, da se zlahka ustavi pred pričakovano oviro in prilagoditi hitrost stanju poti, gostoti prometa, vremenskim razmeram, vidljivosti in preglednosti.

“Naši redarji bodo nadaljevali s pogostejšimi obhodi čez dan in v primeru ugotovljenih kršitev ustrezno ukrepali, povezali pa so se tudi s Policijo, saj so pristojnosti redarjev zelo omejene. V kolikor občani opazijo kršitve, lahko podajo prijavo na Policijo, ki ima vse pristojnosti za zagotovitev reda in miru,” so še povedali na Občini Domžale.

Miha Ulčar; Foto: Bralka

Tagi