Na trzinski in ljubljanski obvoznici opaženo vozilo z novo merilno opremo

V zadnjih dneh je Urad Republike Slovenije za meroslovje prejel številna vprašanja glede modrega vozila Opel Astra, opaženega na ljubljanski in trzinski obvoznici, ki ima na steklu prtljažnega prostora nameščeno vidno belo številčnico. Gre za službeno vozilo urada, ki se uporablja kot »tarča« pri postopkih odobritve novih merilnikov hitrosti v cestnem prometu.

Namen vozila »tarča«

Vozilo se uporablja za testiranje merilnikov hitrosti nove generacije, ki omogočajo meritve hitrosti vozil drugih udeležencev v prometu iz gibajočega se vozila, kot so policijska ali redarska vozila. Tovrstne meritve, imenovane meritve iz premične točke, zahtevajo upoštevanje hitrosti vozila, v katerem je merilnik vgrajen. To pomeni, da je treba preizkusiti številne prometne situacije, vključno s cestami z več pasovi, urbanimi okolji, ovinki, rondoji, tuneli in nadvozi.

Postopek testiranja

Preskusi se izvajajo v dejanskem prometu, pri čemer obe vozili – vozilo »tarča« in vozilo z merilnikom – dosledno upoštevata cestnoprometne predpise in omejitve hitrosti. Meritve se izvajajo z zmanjšanim pragom proženja, da lahko zajamemo podatke za dokazovanje ustreznosti merilnika hitrosti. Urad izvaja tovrstne preskuse že od leta 2021.

Nadgradnje in tehnologija

Junija letos je bil sistem v vozilu »tarča« nadgrajen s prikazovalnikom hitrosti, ki omogoča prikaz trenutne hitrosti vozila preko zadnjega stekla. To omogoča hitro oceno delovanja in največjih dopustnih odstopanj na podlagi ogledane dokazne fotografije, na kateri sta vidni izmerjena hitrost in prikazana hitrost vozila »tarče«. S tem je omogočen hiter pregled več sto meritev dnevno.

Vozilo »tarča« je opremljeno z zmogljivim sistemom za telemetrijo vozil RaceLogic VBOX III, ki zelo natančno določa trenutno hitrost vozila na podlagi Dopplerjevega pojava na GNSS signalu. Nadgrajeni sistem omogoča tudi prikaz trenutne hitrosti vozila »tarče«, vidne skozi zadnje steklo.

Pomen prometne varnosti

Urad se zaveda pomena prometne varnosti in hitrosti kot enega glavnih dejavnikov pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom. Zato nenehno vlaga v razvoj postopkov za ugotavljanje skladnosti merilnikov hitrosti, da bi omogočil uporabo moderne opreme za nadzor hitrosti policiji, občinskim redarstvom in vojaški policiji.

Prvi sistem za meritve iz premične točke

Prvi sistem za merjenje hitrosti iz premične točke je Urad odobril oktobra 2023, trenutno pa ga uporabljajo v nekaterih občinskih redarstvih. Glavna prednost teh sistemov je, da merijo hitrost posameznega vozila ne glede na smer gibanja, kar odpravlja potrebo po zasledovanju vozila z enako hitrostjo na določeni razdalji. To znatno prispeva k prometni varnosti med meritvami hitrosti.

Vir: gov.si

Karin Božič Zupančič; Foto: gov.si

Tagi