Na Rovah se je pričela množična selitev na žabjo svatbo!

V teh dneh z ženitvijo niso pričeli samo ptiči, temveč tudi druge živali, ki se prebujajo skupaj z naravo. Med njimi so tudi žabe, krastače in pupki, ki zapuščajo svoja prezimovališča in se že množično proti vodam podajajo na žabjo svatbo, kjer bodo nato odložile nov zarod. Vendar pa jim pri selitvi pretijo številne nevarnosti, saj je človek s posegom v naravo – gradnjo cest, presekal njihovo naravno pot, zaradi tega veliko žab pred žabjo svatbo končna pod avtomobilski kolesi. Žabe ne vedo, da je cesta in da jim pri tem grozi nevarnost, pot do cilja pa jih po njihovi naravni poti vodi nagon.

Vsako pomlad mora na tisoče dvoživk na poti do mrestišč prečkati prometne ceste, kar na nekaterih t.i. “črnih točkah” pomeni, da tudi do polovico lokalnih populacij dvoživk povozijo avtomobili. Pri množični selitvi žab in drugih dvoživk se v teh dneh po vsej Sloveniji začenjajo akcije »Pomagajmo žabicam!«, s katerimi se pomaga dvoživkam čez prometne ceste in se jih tako zaščiti pred povozi. Žabe so izredno važen člen ekosistema, brez njih bi nas požrli komarji, mušice, na pridelkih bi bilo bistveno več škode …

Žabicam se pomaga tudi v kraju Rova pri Radomljah, in sicer na cesti skozi gozd med konjeniškim klubom in prodajalno oziroma servisom avtomobilov ter nato na cca. prvih 500 m ceste proti Kolovcu. Spomladi 2013 so tam prvič postavili zaščitne ograje, in sicer kar 750 m. Zaščitna ograja žabe zadrži pred prečkanjem cestišča, prostovoljci pa jih nato v večernih urah pobirajo in jih skrbno odlagajo v vedra ter jih nosijo na drugo stran ceste proti barju.

Da se je na Rovah že začela žabja svatba, sporoča tudi opozorilna tabla o zapori ceste, ki stoji na uvozu ceste proti ribniku Črnelo. Opozorilna tabla sporoča, da naj se upošteva zaporo ceste do ribnika Črnelo vsak dan po 18. uri, zaradi množične selitve žab. Selitve potekajo, ko se zmrači, pa vse do 21. ure. Koliko dni bo potekala selitev, pa je odvisno od vremenskih razmer. Predvidoma pa bo selitev na žabjo svatbo trajala štirinajst dni. Če bi kdo želel pomagati pri selitvi žabic na Rovah, naj se oglasi Milanu na 041 826 263 ali na zabice.rova@gmail.com.

Kdaj se začne akcija pobiranja žabic?
Vse akcije prenašanja dvoživk se začnejo spomladi, ko je temperatura zraka nekaj dni nad 4C in je v zraku dovolj vlage. Običajno se selitev začne nekje v začetku meseca marca. Glede na trenutne vremenske razmere pričakujejo, da se bo selitev dvoživk pričela v sredini meseca marca.

Ob kateri uri ponavadi traja akcija?
Dvoživke se zaradi varnosti pred plenilci in zaradi dovolj visokih temperatur proti mrestiščem najbolj množično selijo v večernem času. Iz zemlje prilezejo točno takrat, ko se zvečeri in najbolj množično skakljajo čez cesto kaki dve uri, potem se selitev umiri.

Koliko časa traja akcija?
Ko se spomladanska selitev dvoživk začne, traja ponavadi od enega tedna pa tja do 14 dni, odvisno od vremenskih razmer. Ohladitve in vetrovno vreme selitev tudi za kak dan zaustavita, dež in vlaga v zraku jo pospešita. Načeloma se dvoživke prenaša vsak dan do preklica, če pa je med akcijo napovedana ohladitev, sneg, močan veter, itd., dvoživk ne bo oz. jih bo zelo malo. Če je toplo, vlažno, je napovedan dež, bo pomoč še posebej potrebna, ker bo dvoživk veliko.

Obvezna oprema prostovoljcev akcije!
Akcije se udeležujete na lastno odgovornost. Aktivnosti potekajo v večernem času ob prometnih cestah, zato poskrbite za obvezno opremo (odsevni jopič, dobro svetilko in dovolj globoko vedro) in bodite pri prečkanju cest previdni. Otroci naj bodo obvezno v spremstvu staršev! Brez ustrezne opreme se ne udeležujte akcij, ker ne boste v pomoč (brez vedra, svetilke), sebe pa na tak način spravljate v nevarnost.

Več informacij pa boste našli na spletni strani www.pomagajmo-zabicam.si

Vabljeni, da se jim na Rovah pridružite na žabji svatbi in pomagate žabicam na varno!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: U.J. in www.pomagajmo-zabicam.si

Tagi