Na centralni čistilni napravi Domžale-Kamnik odpadna voda tokrat onesnažena s kuhinjsko maščobo

V torek, 23. julija, je preko skupnega kolektorja na CČN Domžale-Kamnik med 10. in 14. uro pritekala odpadna voda z visoko vsebnostjo kuhinjske maščobe. Po  oceni zaposlenih na CČN je skupna količina maščob znašala med 5 in 7 m³. Maščoba je zamašila tehnološko opremo na vtoku in se zatem preko mehanske stopnje prelila še v SBR bazene, kjer poteka aerobna biološka stopnja čiščenja.

Maščoba v čistilni napravi zavira procese biološkega čiščenja, kar pomeni, da se bodo zaradi neodgovornega odvajanja tekočega odpadka v kanalizacijo na CČN Domžale-Kamnik dalj časa soočali s težavami pri zagotavljanju ustreznega čiščenja odpadne vode. Ekipa CČN Domžale-Kamnik je takoj pristopila k ročnemu čiščenju tehnološke opreme.

Ročno čiščenje tehnološke opreme. /foto: arhiv CČN/

O zaznavi neustrezne odpadne vode je vodstvo CČN takoj obvestilo pristojne osebe na KP Kamnik, JKP Prodnik ter policijo, ki bodo skušali najti mesto odvajanja maščobe v kanalizacijo in posledično ugotoviti izvor onesnaževanja.

Na CČN Domžale-Kamnik so na vtoku zaznali veliko količino maščob /foto: arhiv CČN/

Vse občane in industrijske odjemalce iz Občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Trzin, Komenda in Cerklje na Gorenjskem v CČN pozivajo, da v kanalizacijo odvajajo samo komunalno odpadno vodo oziroma ustrezno prečiščeno industrijsko vodo. Tekoči odpadki, vključno z maščobo, se morajo oddati ustreznemu prevzemniku odpadkov na ustrezno obdelavo. Kanalizacija, ki se zaključi s čistilno napravo, ni koš za smeti, zato vse odjemalce pozivajo k odgovornemu ravnanju z okoljem.

CČN Domžale ‐ Kamnik je po zmogljivosti četrti največji sistem v Sloveniji, ki z zbiranjem in učinkovitim čiščenjem odpadnih voda z območja občin Domžale, Kamnik, Mengeš, Komenda, Trzin in Cerklje na Gorenjskem skrbi za kakovostno varovanje okolja in vodotoka Kamniška Bistrica. Iz šestih občin sprejema komunalno, padavinsko ter industrijsko odpadno vodo, greznične gošče in mulje malih komunalnih čistilnih naprav ter tekoče in biološko razgradljive odpadke. Z nadgradnjo od leta 2016 dalje CČN izvaja terciarno čiščenje in iz odpadne vode poleg organskih učinkovito odstranjuje dušikove in fosforne snovi. Njihovi zaposleni svoje znanje in izkušnje s področja čiščenja odpadne vode preko organiziranih izobraževalnih delavnic in seminarjev prenašajo tudi na druge slovenske strokovnjake, ki se soočajo s problemi obvladovanja procesov na čistilnih napravah, od leta 2019 dalje pa za učinkovito vodenje procesov v okviru CPI tudi praktično usposabljajo bodoče vzdrževalce čistilnih naprav.

Uroš Juračič; Foto: Arhiv CČN (23.07.2024)

Tagi