Letošnji kres naj mine brez posredovanja intervencijskih služb

Današnji večer bo tudi v našem okolišu zaznamovan s kresovi, ki bodo zasvetili takoj, ko se začne temniti. Treba pa je opozoriti, da naj bo ogenj vedno pod nadzorom. 

Policisti želijo opozoriti posameznike in organizatorje na potencialno nevarnost požarov v naravnem okolju in v ta namen pripravili nekaj nasvetov:

  • kres je nadzorovan ogenj, zakurjen z drvmi, vejami ali drugimi lesnimi materiali, običajno povezan z organiziranim dogodkom, praznovanjem ali običajem;
  • v nobenem primeru se na kresu ne sme kuriti odpadkov;
  • urediti je treba kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 metrov. Od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa naj bo oddaljeno vsaj 100 metrov;
  • nadzorovati je treba kurišče ves čas kurjenja;
  • po končanem kurjenju je treba pogasiti ogenj in žerjavico ter kurišče pokriti z negorljivim materialom;
  • prenehati je treba kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, kadar je povprečna hitrost vetra večja od 6 m/s ali ob sunkih vetra, močnejših od 10 m/s.

Za javna kresovanja je treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa je treba podati najmanj deset dni pred prireditvijo.

Imate namen pokati s karbidom in možnarjem? 

Med prvomajskimi prazniki se poveča uporaba karbidov (acetilenov) in možnarjev (priprav za pokanje s črnim smodnikom). Zakon o varstvu javnega reda in miru res da dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, pri katerih je takšno pokanje že tradicija, vendar je kljub temu treba upoštevati nekaj pravil:

  • med 22. in 6. uro mora biti zagotovljen nočni mir in počitek ljudi,
  • uporaba možnarjev je prepovedana za mladoletne osebe,
  • možnaristi morajo imeti certifikat o usposobljenosti za streljanje z možnarji in priglasitveni list za orožje kategorije D.

V izogib hudim poškodbam je ključno, da ne glede na to ali pokamo s karbidi ali možnarji, vedno upoštevamo varnostne ukrepe (ustrezna varnostna razdalja, količina smodnika, polnjenje možnarjev na mestu poka tik pred uporabo).

S primernimi varnostnimi ukrepi poskrbimo, da bodo imele danes miren večer tudi vse intervencijske službe. Veselo praznovanje vam želimo!

Vir: policija.si

Karin Božič Zupančič; Foto: Image by sagar pradhan from Pixabay

 

Tagi