Kritični meseci za pešce in kolesarje

Zaradi spremenljivih vremenskih razmer, ki nastanejo predvsem v jesenskem in zimskem času, je na cestah potrebna še večja pazljivost. Megla, dež, sneg, veter in listje na cestišču vsekakor otežujejo razmere v prometu in če k temu dodamo še krajše dneve, ki tudi v dobršni meri pripomorejo k slabši vidljivosti, je vsekakor potrebno biti kot udeleženci v prometu, v tem času, še posebej pazljivi. Večja pazljivost velja še posebej za pešce in pa kolesarje.

Na vremenske razmere ne moremo vplivati, lahko pa naredimo marsikaj za našo večjo varnost kot udeleženci v prometu, pa najsibodi kot pešci ali kot vozniki koles, so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, kjer dodajajo, da so med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji :

  • neprilagojena hitrost,
  • neupoštevanje pravil o prednosti
  • nepravilna stran oz. smer vožnje.

V ta namen tudi kolesarje, tako kot voznike motornih vozil pozivajo, naj prilagodijo hitrost vožnje in upoštevajo pravila glede smeri vožnje. Vedno naj uporabljajo le površino, ki je namenjena kolesarjem, saj so kolesarske poti veliko bolj varne. Če ni kolesarske steze ali pasu, naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje.

(foto: canva.com)

Prav tako naj bodo pozorni na prometno signalizacijo, opazujejo naj promet in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev. Pred spremembo smeri vožnje naj večkrat pogledajo, kaj se dogaja za njimi, ter pravočasno in odločno
nakažejo svoj namen. Poskrbijo naj, da bo njihovo kolo redno vzdrževano in
tehnično brezhibno. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočajo tudi odraslim kolesarjem. Odsvetujejo vožnjo pod vplivom alkohola!

(foto: canva.com)

Ne le kolesarje, Policijska uprava Ljubljana na povečano previdnost posebej opozarja tudi voznike motornih vozil, ki naj bodo pozorni na cesti in z upoštevanjem vseh pravil varne vožnje poskrbijo za lastno varnost. Kolesarji so ranljivejša skupina udeležencev v prometu in že ob manjših trkih pri njih pride lahko tudi do hudih poškodb. Vedno naj prilagodijo hitrost vožnje, še posebej pri križanju cest s kolesarskimi potmi. Pri prehitevanju naj dosledno upoštevajo predpisano minimalno bočno razdaljo pri prehitevanju kolesarjev, ki znaša 1,5 metra.

Petra Petravič; Foto: canva.com

Tagi