Kljub opozorilni stavki, poklicni gasilci ves čas pripravljeni za posredovanje v primeru intervencij

Poklicni gasilci so včeraj zjutraj začeli dvodnevno opozorilno stavko, saj menijo, da so bila zaradi vladne arogance dosedanja pogajanja neuspešna, na obrambnem ministrstvu pa pravijo, da stavka ni utemeljena, saj pogajanja še potekajo.

Stavki so se pridružile vse gasilske poklicne enote, ki delujejo kot javni zavodi. V času stavke režim dela poteka tako, kot sicer poteka ob nedeljah, kar pomeni, da gasilci ne opravljajo nobenih nenujnih stvari, razen v primeru intervencij pri naravnih nesrečah, torej požarih. Vseeno prebivalci stavke ne bodo občutili, saj je njihov namen poudariti predvsem razloge za stavko, in ne njen potek.

Kljub opozorilni stavki, so tudi poklicni gasilci CZR Domžale ves čas pripravljeni za posredovanje v primeru intervencij. Tako so včeraj zvečer v dobrih 45. minutah posredovali na dveh intervencijah. Pred večerno nevihto, okrog 21.14 uri je zagorela suha trava ob Kamniški Bistrici v Radomljah. Po besedah vodje I. izmene Janija Jeraja je zagorelo na površini okrog tisoč kvadratnih metrov, požar pa so pogasili skupaj z gasilci PGD Radomlje. Nekaj minut pred 22. uro pa so na Ljubljanski cesti 65 v Domžalah nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob začetku opozorilne stavke je generalni sekretar sindikata David Švarc izpostavil, da si gasilci želijo predvsem sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in z njo med drugim uveljaviti pravico do položajnega dodatka. Urediti želijo tudi število število ur, ki jih gasilci opravijo v stalni pripravljenosti, saj to trenutno ni omejeno, kar pomeni, da nekateri gasilci opravijo tudi več kot 100 ur stalne pripravljenosti. Število ur so želeli omejiti na 48, prav tako pa je treba urediti odsotnost na dela proste dneve in predčasno upokojevanje gasilcev, poudarjajo.

Če ne bo posluha in resnejšega pristopa do pogajanj, sindikat napoveduje nadaljnje aktivnosti. V sindikatu pravijo, da gre za stavkovne zaveze iz leta 2018. Se pravi, da zahtevajo samo nekaj, kar so jim že obljubili, da jim pripada.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič Zupančič

 

Tagi